40 % kostenreductie offshore windenergie is binnen handbereik

| 3 november 2015

De stakeholders – zowel de overheid als de marktpartijen – zetten in op een kostenreductie van 40% in de Green Deal van 2011. In Energieakkoord van 2013 werd deze kostenverlaging opgenomen in de maximale tender bedragen voor de vijf komende aanbestedingen.

Vandaag is een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat deze doelstelling goed haalbaar is, gezien de mogelijkheden van kostenreductie in 2020 ten opzichte van 2010 op het gebied van technologie, productieketen en financiering (bij de definitieve investeringsbeslissing).

Binnen deze drie hoofdcategorieën, identificeert dit rapport een aantal componenten die aanzienlijk kunnen bijdragen aan de kostenreductie. Hoewel substantiële kostenbesparingen al zijn bereikt, zijn voortdurende inspanningen vereist om de kostenreductiedoelstelling van 40% te kunnen behalen.

Het TKI Wind op Zee heeft opdracht gegeven aan PwC en DNV GL – met medewerking van Ecofys – om dit onderzoek uit te voeren. Ernst van Zuijlen, directeur TKI Wind op Zee: “Het is goed om een duidelijk overzicht van de voortgang te hebben en te zien dat we op de goede weg zijn. En de doelstellingen, die we ons in 2013 stelden met het energieakkoord, zijn binnen bereik.

Bovendien kan de kostenreductie van offshore windenergie er voor zorgen dat deze bron gaat concurreren met conventionele vormen van energieopwekking in 2030. En het kan nog veel eerder zijn als een goed ETS systeem wordt ingevoerd waarin voor de uitstoot van CO2 een reële prijs wordt gerekend.”

Lees het volledige bericht.

Bron: TKI

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.