ABP – kwalitatieve criteria en financieel rendement belangrijk bij toekomstige aanbestedingen voor offshore wind

| 3 mei 2024

ABP zet in op offshore wind op de lange termijn en wil ook meedoen aan de volgende aanbestedingen voor windenergie op zee. Wel vindt het pensioenfonds belangrijk dat het met zijn investeringen een degelijk financieel rendement kan behalen voor haar deelnemers en dat kwalitatieve criteria de doorslag moeten blijven geven bij toekenning van de kavels.

De Nederlandse overheid wil de duurzame energieopwekking op de Noordzee flink uitbreiden. In het Wind Op Zee-programma schrijft de overheid verschillende nieuwe aanbestedingen uit voor kavels op de Noordzee.

Noordzeker

ABP maakte eind 2022 al bekend dat groots wil gaan investeren in wind op zee. Het pensioenfonds vindt het belangrijk dat de opgewekte windenergie ten goede komt aan zoveel mogelijk mensen in Nederland. Zowel nu als in de toekomst. Juist daarom ook heeft ABP samen met pensioenbelegger APG en windenergie-ontwikkelaar SSE Renewables ‘Noordzeker’ opgericht.

Lange termijn

Eind maart heeft Noordzeker een bod ingeleverd voor IJmuiden Ver. Dit zijn 2 kavels van ieder 2 gigawatt in een gebied 62 kilometer voor de kust van IJmuiden. De uitslag wordt later dit jaar bekend gemaakt. ABP wil ook meedoen aan toekomstige aanbestedingen voor offshore wind.

Rendement, biodiversiteit én innovaties verdienen aandacht

ABP vindt het belangrijk dat de overheid de aanbesteding blijft baseren op kwalitatieve criteria. Denk hierbij aan bescherming en herstel van de biodiversiteit in en boven de Noordzee. Maar ook aan circulaire innovaties, nieuwe oplossingen om het overvolle elektriciteitsnetwerk niet verder te belasten en de bevordering van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

ABP geeft aan dat het liever ziet dat ontwikkelaars in dit soort innovaties investeren dan dat de aanbesteding een financiële veiling wordt. Dat zou tot een ‘race naar de bodem’ kunnen leiden, met als risico dat de ontwikkeling van windenergie (op zee) vertraagt. Ontwikkelaars moeten de rekensom wel rond kunnen krijgen. Daarmee zou ook de overgang naar schone energie vertraging oplopen. Windenergie is voor Nederland namelijk de grootste bron van schone energie van eigen bodem, zo stelt ABP.

Een ander risico is dat de windenergie-ontwikkelaar de hoge financiële investering moet doorberekenen in de elektriciteitsprijs voor klanten. Dat is niet wat ABP wil. Het doel van Noordzeker is juist een stabiel aanbod van schone energie tegen een betaalbare prijs. Van, voor en door Nederland. Bron: ABP

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.