Boskalis haalt eerste opdracht binnen voor drijvend windproject

| 3 september 2020

In 2018 werd de eerste 2 MW turbine in het Kincardine floating OWP geplaatst © Cobra

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft onlangs een contract verworven voor het transport en de installatie van vijf drijvende windturbines voor het 50 MW drijvende Kincardine drijvende windpark voor de kust van Aberdeen in Schotland.

Voor Boskalis betekent dit het eerste drijvende windcontract. Het bedrijf ontving het contract van Cobra Wind International Ltd., de grootaandeelhouder van het projectontwikkelingsbedrijf Kincardine Offshore Wind Ltd.

Het offshore windpark Kincardine ligt ongeveer 15 km uit de kust van Aberdeen en zal in totaal uit zes offshore turbines van MHI Vestas bestaan: vijf V164-9.525 MW-turbines en één V80-2.0 MW. De turbine van 2 MW was al in 2018 geïnstalleerd.

De 5 turbines, elk met een vermogen van 9,525 MW, zullen verankerd worden op een diepte van zestig tot tachtig meter. Boskalis zal de zware ankerbehandelingssleepboot (AHT) BOKA Falcon gebruiken om de ankers en kettingen op de zeebodem te installeren. Deze activiteiten gaan deze maand van start.

De drijvende funderingen voor de 5 windturbines zijn ontworpen door Principle Power en vervaardigd door Navantia en Windar in Spanje. De funderingen zullen van Ferrol in Spanje naar Rotterdam worden vervoerd, waarbij de Fjord als half afzinkbaar schip wordt gebruikt.

In Rotterdam worden de windturbines op de fundering gemonteerd, waarna de drijvende windturbines naar het windpark worden gesleept. Naast de BOKA Falcon en Fjord zullen op dit project drie Boskalis AHT’s worden ingezet.

Kincardine wordt ’s werelds eerste drijvende windenergieproject dat windturbines met een capaciteit van meer dan 9 MW gebruikt.

Tags: , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.