Brand bij TenneT hoogspanningsstation bij Lelystad zorgt voor overlast in omgeving

| 3 september 2022

Hoogspanningsstation bij Lelystad ©WENGistermiddag vond er een grote stroomstoring in Oostelijk Flevoland plaats. De storing zou zijn veroorzaakt tijdens werkzaamheden bij een hoogspanningsstation van TenneT bij Lelystad waar Windplanblauw op aangesloten is. Ook het het nieuwe TenneT/Liander onderstation voor Windplan Groen aan het Olsterpad in Dronten had last van de storing.

Een kortsluiting in het systeem in de namiddag kon door technisch falen van een component in het veiligheidssysteem niet snel worden gestopt, waardoor de verbinding overbelast en oververhit raakte. Daardoor ontstonden er meerdere brandjes in transformatorhuizen, dit meldt TenneT. De netbeheerder is een onderzoek gestart naar de oorzaak. Er zijn volgens TenneT zover bekend geen gewonden.

Windplanblauw & Windplan Groen

Het hoogspanningsstation waar de brand woedde is het aansluitingspunt voor Windplanblauw. TenneT heeft Windplanblauw tijdelijk afgesloten van het net. Volgens Windplanblauw heeft de storing ‘geen schade aan de windturbines en/of de infrastructuur van Windplanblauw veroorzaakt’.

De Stentor meldt dat volgens TenneT de werkzaamheden bij het hoogspanningsstation in Lelystad schakelwerkzaamheden betrof ten behoeve van de aansluiting van het nieuwe onderstation aan het Olsterpad in Dronten. Hierop is Windplan Groen aangesloten. De brand die hier ontstond was goed zichtbaar.

De stroomstoring leidde in de omgeving ook tot overlast o.a. voor treinreizigers. Zo was een hoogspanningslijn over een bovenleiding van het spoor terecht gekomen. Dit heeft voor veel schade gezorgd. Hierdoor lag het treinverkeer plat. Tot de opruimwerkzaamheden zijn voltooid, vindt er geen treinverkeer plaats tussen Lelystad en Dronten. Ook voor het wegverkeer was er hinder. De A6 werd uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk afgezet vanwege de overhangende stroomkabels. De weg is dus inmiddels weer vrijgegeven.

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.