COBRA kabel beschikbaar voor groene energie

| 3 september 2019

Binnenin het converterstation van de COBRA kabel in Eemshaven (foto: Siemens)

Vanaf 7 september is de COBRA kabel tussen Nederland en Denemarken beschikbaar voor de elektriciteitsmarkt. De onderzeese gelijkstroom hoogspanningskabel van circa 325 kilometer met een capaciteit van 700 MW is een initiatief van de Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de Deense elektriciteits- en gasnetbeheerder Energinet.  De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd.

De kabel loopt vanaf Eemshaven (Nederland) via Duitsland naar Endrup (Denemarken). Twee converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken, zetten wisselstroom om in gelijkstroom. De converters zetten ook de gelijkstroom weer om in wisselstroom; elektriciteitsnetten functioneren op basis van wisselstroom.
Siemens is de hoofdaannemer voor de technische apparatuur en het ontwerp van de converter stations in Denemarken en in Nederland en voor de bouw van het converter station in Eemshaven. De kabels zijn gemaakt en geïnstalleerd door Prysmian. De bouw van de verbinding begon in 2016 en werd begin dit jaar afgerond.

Nederland kan via de kabel meer duurzame elektriciteit importeren, vooral wind uit Denemarken. Voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang.  Verder is de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten. Bron: TenneT

Tags: , , , , , ,

Category: Electriciteit, Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.