Damen en Ampelmann introduceren offshore service OceanXpress

| 3 mei 2022
Damen en Ampelmann introduceren offshore service OceanXpress

Bron: Damen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards en de leverancier van offshore access-oplossingen Ampelmann hebben de joint venture OceanXpress opgericht om offshore diensten te bieden voor het wisselen van bemanning in het Noordzeegebied.

Na een jarenlange samenwerking werd op 11 april 2022 de joint venture OceanXpress opgericht. Deze samenwerking combineert Damen’s Fast Crew Supplier (FCS) 7011 ‘Aqua Helix’ met het S-type bewegingsgecompenseerd gangway-systeem (loopbrug) van Ampelmann.

De combi

Aqua Helix biedt snel en comfortabel vervoer van maximaal 120 personen tegelijk. De in hoogte verstelbare loopbrug zal snelle wisseling van bemanning van en naar het schip vergemakkelijken, zodat het meerdere offshore installaties kan bedienen tijdens zijn tocht. De extra tijd die dit voor de offshorewerkers kan kosten, wordt gecompenseerd door de snelle transfer vanuit de haven van Den Helder.

Het schip is ontworpen voor een comfortabele, snelle en efficiënte rit over de golven van de Noordzee. De FCS 7011 kan snelheden tot 40 knopen halen, ook in ruwe omstandigheden. De axe bow vermindert slamming en pitching in hoge mate, aldus Damen. De slanke aluminium romp, aangedreven door vier MTU-motoren die zijn aangesloten op waterjets, maakt snelheid in varen mogelijk. De grootste gyrostabilisator die tot nu toe door VEEM is gebouwd, zal het slingeren met meer dan 90 procent verminderen.

Dankzij de integratie van de loopbrug met de rompstructuur konden de ingenieurs een lichte maar sterke structuur ontwerpen voor de fundering van de loopbrug.

Op de plaats van bestemming stelt de Ampelmann loopbrug offshore werkers in staat om veilig naar de offshore installatie te lopen. De telescopische loopbrug, gebaseerd op bewezen technologie, kan platforms en turbines tot 19 meter boven zeeniveau bereiken.

Gereed voor de markt

Het schip en de loopbrug hebben de offshore in gebruiksname met succes doorstaan. De joint venture kan nu beginnen met het aanbieden van de volledig geïntegreerde oplossing voor bemanningslevering aan klanten in de Noordzee-energiemarkt, voor zowel lange- als kortetermijnverbintenissen.

Damen en Ampelmann zullen via een volledige logistieke ondersteuning bieden aan de activiteiten van ‘Aqua Helix’ en het S-type. Ervaren bemanning van Wagenborg Offshore zal het schip langs platforms navigeren.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.