DE – Wetswijziging voor 40 GW aan offshore wind capaciteit in 2040 aangenomen

| 3 juni 2020

© Deutsche Bucht OWF

De Duitse federale overheid heeft een wijziging aangenomen van de wet voor offshore wind op zee (WindSeeG) waarmee een doelstelling van 40 GW aan wind op zee wordt nagestreefd. De wetswijziging moet bijdragen aan de doelstelling van het Duitse klimaatbeschermingsprogramma tot 2030 en tevens de industrie en investeerders lange termijn vertrouwen geven voor het succesvol uitrollen van wind in de Duitse Noord- en Oostzee.

Het aandeel elektriciteit uit zon, wind en water ligt momenteel rond de 43 procent. De federale overheid wil dit in 2030 uit te breiden tot 65 procent. De ontwikkeling van wind op zee speelt hier een grote rol in. Vanwege de lange planning- en goedkeuringsperiodes voor wind op zee en de benodigde netverbindingen is lange termijn toezegging door de overheid belangrijk.

Het voorstel voor de wetswijziging werd eind mei door de ministerie van economische zaken ingediend. Vandaag werd bekend gemaakt dat deze is aangenomen door het kabinet. Met de wetswijziging wordt 40 GW aan opgesteld vermogen van wind op zee nagestreefd. Voor 2030 wordt het doel van 15 GW naar 20 GW verhoogd. Dit is flexibel.

De wetswijziging introduceert ook een aanvullende teststap om de netwerkuitbreiding en de uitbreiding van windenergie op zee beter te synchroniseren. Dit moet het risico verkleinen dat  een windpark bij voltooiing nog niet gebruikt kan worden omdat de netverbinding niet klaar is.

Het Duitse wind netwerkcluster WAB gaf eerder al aan dat het wijziging in de wet steunt maar zou tevens willen zien dat Contract for Difference systeem wordt geïntroduceerd voor de aanbesteding van toekomstige windparken. Daarnaast doet de WAB ook een aanbeveling naar de overheid om naast offshore wind ook een dergelijke lange termijn strategie voor de ontwikkeling van groene waterstof wordt ontwikkeld aangezien beide energiebronnen elkaar complementeren.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.