Diederik Samsom op bezoek bij windturbinefabrikant EWT

| 3 november 2016

Gisteren bracht PVDA fractievoorzitter Diederik Samsom een werkbezoek aan de Nederlandse windturbinefabrikant EWT  in Amersfoort. EWT ontwerpt en produceert sinds 2004 windturbines op land in de sub-megawatt klasse van 250kW, 500kW en 900kW turbine. Het betreft met name kleinschalige windprojecten voor boeren, energiecoöperaties van burgers (Alaska, NL postcoderoos/coöperatieve stadsmolen) en lokale bedrijven.

EWT heeft haar hoofdkantoor en assemblagefabriek in Amersfoort, 150 medewerkers actief en kantoren in Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Turkije. EWT heeft 600 windturbines geïnstalleerd, waarvan er 40 in Nederland draaien en is ook actief in overige Europese landen, Noord-Amerika en Azië.

Een duurzame economie biedt veel kansen voor werkgelegenheid in Nederland en de rest van de wereld. Om die kans te pakken, is een versnelling van de transitie naar een duurzame economie noodzakelijk. Dat was de centrale boodschap van drie Nederlandse duurzame bedrijven aan PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en Kamerlid Jan Vos.

Diederik Samsom ging in gesprek met Duurzame ondernemers als Dutch Spirit, Interface en EWT.  Gezamenlijk werd gesproken over duurzame en circulaire kleding en textiel, duurzame energie, alternatieven voor zonne-energie, energie-opslag, anders omgaan met kosten van vervuiling. De onlangs opgerichte postcoderoos is een middel om meer draagvlak onder bewoners te krijgen.  Wat een fabrikant als EWT nodig heeft van de overheid is: een toekomstig beleid dat  gericht is op kleinschalige en decentrale windenergie, aanvullend op grootschalige on- en offshore windprojecten. Dit kan bewerkstelligt worden door: Nieuwe SDE+ tarief voor kleinschalige projecten, meer ruimte in ruimtelijke ordening.

Samsom: “De gehele energievoorziening zal de komende 15-20 jaar enorm veranderen. Voor deze opgave staan wij nu. Een stevige economische groei staat te wachten. Er zijn al belangrijke stappen door centrale / decentrale overheden gemaakt om dit te bewerkstelligen en zullen nog gezet moeten worden. Denk aan het regeerakkoord, (meer) energiebesparing (huizen isoleren).

De kleinschalige windmolens van EWT vinden in Nederland en over de hele wereld aftrek. Ook dat leidt tot werkgelegenheid. Michiel Fornier: “Door één windturbine te installeren, realiseren wij drie banen. Wij zien dat het duurzame bedrijfsleven een steeds grotere motor is geworden van onze economie.” Diederik Samsom ziet kansen voor de duurzame economie: “Als wij weer durven investeren en daarmee zelf richting willen geven aan onze toekomstige economie, dan zijn de mogelijkheden van dit land van uitvinders en ondernemers grenzeloos. Dan kan Nederland in 2030 de innovatiedelta van Europa zijn, koploper op het gebied van maakindustrie, wereldspeler op het gebied van duurzame technologie.”

De drie duurzame Nederlandse bedrijven:

  • EWT is een Nederlandse wereldwijd opererende producent van middelgrote windturbines voor op land en winnaar van Bloomberg New Energy Finance Award 2016.
  • Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van innovatieve, modulaire vloerbedekking. In 1994 koos Interface radicaal voor het verduurzamen van haar industriële activiteiten zonder concessies te doen aan marktaandeel en winstgevendheid.
  • DutchSpirit is koploper op het gebied van duurzame maatpakken, circulaire werkkleding en recycling van bestaand textielafval. Eerlijke productie en de principes van de circulaire economie zijn de uitgangspunten van dit bedrijf.
20161102_165347

Duurzame ondernemers Dutch Spirit, Interface, De Groene Zaak en EWT en PvdA fractievoorzitter Samson gezamenlijk voor een rotorblad van EWT.

20161102_164210

Samson bekijkt met interesse de monitoren van de wereldwijd geïnstalleerde windturbines

20161102_163816

Samson praat met de ingenieurs die 24/7 de wereldwijd geinstalleerde windturbines via SCADA systeem monitoren

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.