Eerste RWE windturbine van windpark Zuidwester levert stroom

| 3 november 2015

Onder een stralend herfstzonnetje en met een klap op de knop gegeven door Hans Bunting (CEO RWE Innogy) en Hans-Dieter Kettwig (CEO Enercon) werd op dinsdag 3 november de eerste windturbine van windpark Zuidwester aangesloten aan het net. Windpark Zuidwester waarvan RWE de eigenaar is, bouwt momenteel ten zuiden van Urk een windpark bestaande uit 12 Enercon E-126, 7.5 MW windturbines met een rotordiameter van 126 m.

Het windpark (investering 150 miljoen euro) heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 90 MW. In 20 jaar tijd moet deze investering weer worden terugverdiend. Het windpark is straks jaarlijks goed voor de elektriciteitsvoorziening voor 90.000 huishoudens (bijvoorbeeld een stad ten grootte van Almere, Eindhoven).  De 50 stuks en 25 jaar oude windmaster 300 kW windturbines zijn speciaal hiervoor ontmanteld. Nu wekt één nieuwe Enercon E-126, 75 MW windturbine net zoveel stroom als voorheen de 50 stuks windmaster windturbines.

Europa’s grootste windpark

Windpark Zuidwester maakt onderdeel uit van windpark NOP met in totaal 86 windturbines (38 onshore, 48 nearshore) en een totaal vermogen van 429 MW. Het is hiermee het grootste onshore windpark wat in Europa geïnstalleerd wordt. In 2017 moeten alle windturbines aangesloten zijn aan het net. Jan Boorsma (Areamanager RWE) vertelt: “De gemiddelde windsnelheid in de Noordoostpolder en gelegen aan het IJsselmeer ligt op 9 m/seconde. Dat is best veel en daarom is er gekozen voor de Enercon E-126, 7.5 MW. Met dit soort windparken maak je een grote stap om de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 te halen”.

HSP funderingspalen

Boorsma: “Op de voormalige zeebodem een windpark bouwen, is best bijzonder en de fundering moet zeer vakkundig gebeuren. De bodem bestaat uit een dun laagje klei, (1.00 – 1,20 m) en daaronder grond zonder stevigheid en een zandlaag.  Eén windturbine staat op 60 prefab funderingspalen met een lengte van 36 m (dikte 50 x 50 cm) en deze zijn met staal versterkt. De fundering wordt op de grond gemaakt. De kraanopstelplaatsen zijn onderheid met ieder 2386 high speed palen (HSP).  Het is een manier om de slappe ondergrond vastigheid te geven. In 5 verschillende hijsbeurten gaat de windturbine omhoog. Het bouwen van één windturbine (incl. funderingen en windturbine) duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Onder gunstige weersomstandigheden (weinig wind en goed zicht) wordt er met 6 m per seconde gehijsd”. RWE heeft een dubbele kabelinfrastructuur van 17 km aangelegd om alle windturbines aan te sluiten op het Tennet-station“.

Bouw windpark Zuidwester 300 manjaren

Op dit moment is de 9e windturbine van de in totaal 12 windturbines in aanbouw. De aanleg van windpark Zuidwester levert lokaal ca. 300 manjaren werk op.  Dit is uitgezonderd service en onderhoud wat de komende 20 jaar is uitbesteed aan de fabrikant Enercon. Enercon heeft hiervoor 30 personeelsleden aangetrokken en een service-locatie in Emmeloord gebouwd.

Nog meer windparken in aanbouw

Naast het windpark Zuidwester is RWE Innology dit jaar ook druk doende met het bouwen van windpark Kattenberg (10 MW) in Nederland, Batsworthy Cross (18 MW), Burn of Whilk (23 MW) in Groot-Brittannië, Opalenica (17), Nowy Staw II (28 MW) in Finland, Sandbostel (12 MW), Konigshovener (29 MW) in Duitsland en nog een groot aantal offshore windparken.

DSC_0025[1]

Hans Bunting (CEO RWE) en Hans-Dieter Kettig (CEO Enercon) staan klaar om de eerste windturbine van windpark Zuidwester in gebruik te nemen.

DSC_0042[2]

Het tweede gedeelte van de wiek wordt nu gehesen.

DSC_0031[1]

De eerste windturbine van windpark Zuidwester levert stroom.

DSC_0082[1]

RWE 110 kV-station waar stroom van windpark Zuidwester binnenkomt

DSC_0094[1]

Ook het nabij gelegen in aanbouw zijnde nearshore windpark Westermeerwind met 48 Siemens windturbines vordert gestaag

 

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.