Enercon introduceert EP3-windenergie convertor met innovatieve E-nacelle in windpark Bovenwind

| 3 oktober 2022

© Enercon

Enercon introduceert de E-acelle op het EP3-platform. De E-138 EP3 E3 is het eerste type dat het innovatieve machinehuis met ingebouwde elektrische systemen krijgt. De Duitse windturbineleverancier bouwt momenteel drie van dit soort windenergie convertoren in windpark Bovenwind bij Staphorst.

Het machinehuis voor de eerste windenergie convertor is inmiddels gehesen en geïnstalleerd in het Bovenwind windpark, een project van coöperatie Wij Duurzaam Staphorst. De E-138 EP3 E3 heeft een rotordiameter van 138 m en een nominaal vermogen van 4,26 MW.

De introductie volgt op de eerdere introductie bij het EP5 platform. De elektrische systemen voor de EP5 en EP3 E-gondel zijn volledig geïntegreerd in het machinehuis. Een afzonderlijke E-module in de torenbasis komt te vervallen. Dit moet aanzienlijke voordelen opleveren in termen van kosten en tijdsbesteding voor productie, transport en logistiek, en tijdens de installatie en inbedrijfstelling, aldus Enercon. Het onderdeel wordt in de fabriek voltooid en getest, en wordt plug-and-play klaar naar de installatieplaats vervoerd.

Bovendien bevat de ongeveer 72 ton wegende EP3 E-gondel vermogenselektronica van de laatste generatie: nieuwe ENERCON full-scale converters met hogere prestaties die speciaal zijn ontworpen voor gebruikscases van onshore wind met een hoog aandeel aan deellasturen die de geproduceerde energie omzetten. Bovendien voldoen ze aan de hoogste eisen voor aansluiting op elektrische energienetwerken wereldwijd. Dit innovatieve stukje elektrotechniek zal in de toekomst ook worden gebruikt voor het nieuwe WEC-type E-175 EP5, dat ENERCON voor het eerst presenteerde op de beurs WindEnergy Hamburg. Bron: Enercon

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.