Energiecoöperaties van Daarle en Daarlerveen dienen principeverzoek windturbines in bij provincie Overijssel

| 3 januari 2024

De energiecoöperaties van Daarle en Daarlerveen hebben gezamenlijk een principeverzoek ingediend bij de provincie Overijssel voor de bouw van windturbines in de gemeente Hellendoorn.

Generieke foto onshore windturbine

“De komst van windmolens lijkt onvermijdbaar, dan maar beter in eigen beheer met 100% lokaal eigendom”, aldus de coöperaties.

In de raadsvergadering van 19 december 2023 heeft de gemeenteraad van Hellendoorn het windbeleid vastgesteld. Ook het amendement waarin de gemeente kiest voor 100% lokaal eigendom is aangenomen. Zodoende is de weg vrij voor het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van windturbines in de zoekgebieden.

Gesterkt door dit besluit hebben de lokale energiecoöperaties van Daarle en Daarlerveen besloten zelf plannen te ontwikkelen en gaan ze dus actief aan de slag. De partijen geven aan dat ze op die manier een eerlijke en transparante verdeling willen bewerkstelligen van alle lusten en lasten.

Het doel van Coöperatie Energiek Daarle en Coöperatie Duurzaam Daarlerveen is om twee tot vier windturbines te realiseren in het gebied langs de Stouwe, in volledig lokaal eigendom. Het uitgangspunt voor nader onderzoek is windturbines met een vermogen van 6 MW. Alleen deze zouden volgens onderzoek financieel haalbaar zijn.

Net voor de jaarwisseling hebben de energiecoöperaties een principeverzoek ingediend bij de gemeente en de provincie. Zij zullen de ingediende principeverzoeken in behandeling nemen en kijken. Bron: Energiek Daarle

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.