ENGIE & Bredenoord gaan samen batterijsystemen vermarkten

| 3 november 2020

De Battery Box oplossing van Bredenoord en ENGIE Bron: ENGIE

ENGIE en Bredenoord, ontwikkelaar van decentrale energiesystemen, gaan samen een vloot van batterijboxen vermarkten. Met de zogenaamde Battery Box kan binnen bestaande energiesystemen het gebruik van fossiele brandstoffen terug worden gedrongen. De vloot batterijen bestaat momenteel uit zes Battery Boxes die individueel of gekoppeld kunnen worden ingezet.

De Battery Box is een mobiele container. De 20 ft container met lithium Ion accu’s kan tot 600 kW energie opslaan uit zon, wind, het vaste net en een aggregaat. Het gepatenteerde systeem is zo ontworpen dat het veilig en eenvoudig te transporteren is. Daarmee zijn de gecontaineriseerde systemen uitermate geschikt voor tijdelijke inzet op bijvoorbeeld bouwplaatsen of evenementen.

De Battery Box kan worden ingezet op plaatsen waar niet (tijdig) voldoende netcapaciteit aanwezig is, waar extreem hoge gebruikspieken nodig zijn, waar opslagcapaciteit noodzakelijk is of waar duurzame stroom zonder emissie (van CO2, stikstof, fijnstof) en geluid nodig is.

Bas Evers van ENGIE: “ENGIE heeft veel kennis en ervaring op het gebied van batterijsystemen en het inzetten van die batterijen middels een software platform binnen het elektriciteitsnetwerk. Bredenoord heeft unieke kennis van flexibele inzetbare energiesystemen. De combinatie van deze twee markten maakt dit een uniek product waarmee we elke sector een snelle duurzame oplossing bieden voor bijvoorbeeld on- en off-grid peakshaving.”

Jaap Fluit, directeur van Bredenoord: “In de energietransitie die nu plaatsvindt is buffering van energie een belangrijke schakel. Met de vloot Battery Boxen hebben we een flexibele en snel inzetbare oplossing voor allerhande congestieproblematieken. Bij projecten met een grote stroomvraag kunnen we de Battery Box met hernieuwbare energie uit zon en wind inzetten. Dat levert de klant een duurzame oplossing met absolute stroomzekerheid. Primair ligt de focus op het reduceren van fossiele brandstoffen door het maken van slimme combinaties met verschillende stroombronnen. Daarnaast maken de systemen het ook mogelijk om stilte te bieden op stedelijke bouwplaatsen of in Natura2000 gebieden.”

De vloot batterijen bestaat momenteel uit zes Battery Boxes die individueel of gekoppeld kunnen worden ingezet. Ook kunnen ze virtueel gekoppeld worden om het elektriciteitsnet te stabiliseren. De eerste Battery Boxes zijn inmiddels ingezet bij klanten en ook worden ze al structureel ingezet voor netstabilisatie.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.