Eni verwerft 20% belang in offshore windpark Doggersbank C

| 3 november 2021
Eni verwerft 20% belang in offshore windpark Doggersbank C

GE Haliade-X windturbine © General Electric

Het Italiaanse energiebedrijf Eni kondigde vorige week aan dat het een belang van 20% heeft verworven in het offshore windpark Doggersbank C dat op ongeveer 200 kilometer van de Engelse kust komt te liggen. Het project was tot nu toe volledig in handen van een 50/50 joint venture van het Noorse energiebedrijf Equinor en het Schotse energiebedrijf Scottish and Southern Energy (SSE).

Equinor en SSE hebben elk een aandeel van 10% verkocht voor 100 miljoen Euro aan Eni. Daarmede is de nieuwe aandelenverhouding in Doggersbank C: Equinor (40%), SSE (40%) en Eni (20%).

Eni had al eerder een aandeel van 20% verworven van Doggersbank deel A en B van Equinor en SSE. Dat betekent dat de aandelenverhouding voor deel A en B gelijk is aan de boven genoemde aandelenverhouding van deel C.

Doggersbank A, B & C

De Doggersbank is een grote zandbank in het midden van de Noordzee met een oppervlakte van 17.600 km2 (ca. 300 km lang bij een gemiddelde breedte van 60 km). De gemiddelde waterdiepte is 30 m. Het zeegebied van de Doggersbank is onderdeel van de exclusieve economische zone van het VK, Denemarken, Duitsland en Nederland.

In het kader van de Britse Round 3 planning van ontwikkelzones voor offshore windenergie werd ook een zeegebied van 8.860 km2 in het Britse gedeelte van de Doggersbank voor windenergie bestemd. Het offshore windpark Doggersbank is opgesplitst in drie delen: Doggersbank A,B en C. Elk deel omvat een zeegebied tussen de 500 en 600 km2 voor de plaatsing van 1,2 GW vermogen.

De windturbinekeuze voor alle delen is de General Electric GE Haliade-X met 14 MW vermogen. Met General Electric Renewable Energy is daarover een preferred supplier overeenkomst afgesloten.

Doggersbank A en B zijn beiden ca. 130 km van de Engelse kust verwijderd. Bij Doggersbank C is de afstand naar de Engelse kust ca. 200 km. De bouwwerkzaamheden aan land voor de Doggersbank delen A en B zijn al opgestart. Verwacht wordt dat deel A in 2023 operationeel zal zijn en deel B in 2024. Doggersbank C zal in 2026 de operationele status bereiken.

Binnen de project – joint venture heeft SSP de leiding over de bouw van alle delen en Equinor wordt verantwoordelijk voor de operationele fase van alle delen.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.