Funderingen Windpark Oostzeedijk gereed

| 3 augustus 2023

Aan de voet van de Zeelandbrug worden de 3 windturbines van Windpark Kats II uit 2007 vervangen door nieuwe windturbines met meer vermogen. De bouwwerkzaamheden voor dit project zijn dit jaar begonnen en op dit moment is de betonstort voor de funderingen afgerond.

Windpark Kats II bestaat uit 3 Vestas V90 windturbines met elk 3 MW vermogen en is voor 50% in bezit van Zeeuwind en 50% in bezit van Camperwind. Deze worden vervangen door 3 Nordex N149-5.7MW turbines. Bij gereed zijn zal het windpark verder gaan onder een nieuwe naam, namelijk Windpark Oostzeedijk.

Volgens de initiatiefnemers loopt het project op schema “In mei dit jaar zijn aan de voet van de Zeelandbrug de eerste grondwerkzaamheden voor de drie nieuwe turbines begonnen”, vertelt Zeeuwind-projectmanager Liesbeth Boogaard. “Eind dit jaar start de demontage van de oude turbines en in 2024 worden de nieuwe gebouwd.”

Aannemer H4A is aangesteld om de infra, sloop, fundaties en elektrische werkzaamheden uit te voeren voor dit project. De werkzaamheden worden uitgevoerd onder een UAV-GC overeenkomst waarbij H4A verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp als de realisatie van de werkzaamheden.

Het bedrijf was in 2006 ook al betrokken bij dit windpark, toen de nu te vervangen windturbines destijds nog oudere exemplaren, namelijk 4 NegMicon turbines met een vermogen van 600KW, vervingen.

In juni is een begin gemaakt met de betonbouw. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd in 3 fasen. H4A legde vanaf eind juni wekelijks een nieuwe fundering aan. “Daardoor waren halverwege juli de drie fasen van de betonbouw mooi naast elkaar te zien”, aldus Ronnie Lampert, bedrijfsleider windenergie bij H4A. “Nu de fundaties klaar zijn, gaan we na de bouwvak met de voorbereidingen voor het transformatorstation aan de slag.”

Gesloten distributiesysteem

Er wordt voor dit project gebruik gemaakt van een innovatief gesloten distributiesysteem. Hiermee heeft het windpark voldoende netcapaciteit voor de elektriciteitsproductie. Daarnaast zal buurbedrijf Kingfish stroom afnemen om de groeiambitie te realiseren. Bron: Zeeuwind/H4A

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.