General Electric en Siemens Gamesa beëindigen hun rechtsstrijd om patenten

| 3 april 2023
General Electric en Siemens Gamesa beëindigen hun rechtsstrijd om patenten

© GE

Volgens een mededeling van General Electric (GE) heeft het bedrijf en Siemens Gamesa (SG) een manier gevonden om hun rechtsstrijd over patenten in Europa en de VS op een ‘vriendelijke manier’ te beëindigen.

GE en SG zijn overeengekomen dat de bij de strijd betrokken licenties via wederzijdse cross-licenties door beide bedrijven incl. alle dochterbedrijven toegepast mogen worden gedurende de geldigheidsduur van een patent. Verder zijn geen details over de afspraken medegedeeld.

In februari j.l. heeft een rechter in de VS nog het licentiebedrag van 30.000 $ naar 60.000$ per MW windenergievermogen verhoogd dat GE aan SG had moeten betalen voor twee offshore windenergieprojecten in de VS: Ocean Wind in New Jersey met 1.100 MW en Vineyard Wind in Massachusetts met 804 MW. In het kader van deze uitspraak hekelde de rechter nog het patentstrijd omdat die strijd geen bijdrage leverde aan de strijd om de klimaatverandering te beperken.

In 2022 werd nog door de rechter bepaald dat, met uitzondering van de boven genoemde twee windparken, GE de Haliade – X offshore windturbine met 12 – 14 MW vermogen niet meer op de markt mocht brengen vanwege het gebruik van door SG gepatenteerde technologie.

In het VK oordeelde de High Court in november 2022 – in tegenstelling tot het gerecht in de VS – dat GE geen van SG gepatenteerde technologie gebruikte. Daardoor kwam de levering van Haliade -X windturbines voor het offshore windpark Dogger Bank niet in gevaar. Dogger Bank wordt met in totaal 3 600 MW vermogen in 3 fasen gerealiseerd van elk 1.200 MW. Bron: GE

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.