Groene stroom leveren burgers in nieuw SER-akkoord

| 3 september 2013

A.s. vrijdag wordt door 40-partijen een nieuw SER-energieakkoord getekend waar de mogelijkheid is opgenomen om goedkoop groene stroom af te nemen van de buurman. Gebruikers betalen 7,5 cent per kilowattuur (excl. BTW minder energiebelasting (nu 12 cent excl. BTW tot een gebruik van 10.000 kWh per jaar). . Dit maakt de weg vrij voor rendabele business cases van zonnepanelen op boerendaken of windmolens in de buurt. Zoals nu omschreven staat, moeten de stroomgebruikers een collectief opzetten in de vorm van een coöperatie of Vereniging van Eigenaren.

Of er ook eisen gesteld worden aan het eigendom van – bijvoorbeeld – de panelen kon woordvoerder Jolanda Maas niet zeggen. Dus of de productie-unit(s) van de boer of van de burger moeten zijn. “Dat soort details komen nog bij de uitwerking.” Die uitwerking van het akkoord begint na vrijdag, en moet dit jaar nog klaar zijn. “Het is de bedoeling dat initiatieven nog dit jaar van start gaan.”

De belastingkorting is van toepassing op alle vormen van hernieuwbare energie. Echter, zowel productie als consumptie van deze energie moet plaatsvinden binnen eenzelfde ‘postcoderoos’: een viercijferig postcodegebied met aangrenzende postcodegebieden.

Bron: Boerderij

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Windenergie, Windkaart, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.