Het onderstel van het 1e platform van TenneT voor windpark Borssele staat

| 3 augustus 2018

De zogenoemde load-out van het jacket voor het offshore windpark Borssele staat erop. Het onderstel is op de werf van HSM Offshore in Schiedam op een ponton geplaatst.

Komende zondag vaart het ponton via de Nieuwe Waterweg richting de locatie van offshore windpark Borssele I waar een kraanschip het jacket op de zeebodem plaatst. Met behulp van hydraulische hamers worden palen geplaatst.

Tot slot wordt er een speciaal cement tussen jacket en palen aangebracht om het jacket aan de zeebodem te verankeren.Het was geen gemakkelijke klus om het 55 m hoge, 50 m lange en 28 m brede jacket met een gewicht rond de 2.730 ton op het ponton te plaatsen.

Vanaf de kade en via stalen rijplaten reden zogenoemde self proposed multi trailers (SPMT’s) het jacket op het zeegaande ponton. Daarbij moesten de ballasttanks van het ponton telkens voller of leger gepompt worden, om het platform tijden het laden stabiel te houden.

Windpark Borssele speelt een belangrijke rol in het Energieakkoord, waarin is afgesproken dat in 2023 16 % van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening afkomstig moet zijn van duurzame bronnen.

Auteur: Mischa Brendel

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.