Internationale oefening oliebestrijding bij Duits offshore windpark

| 3 juli 2019

Op 18 en 19 juni vond in het Duitse gedeelte van de Noordzee de jaarlijkse internationale oefening in oliebestrijding plaats. Hier worden schepen uit Denemarken, Duitsland en Nederland voor ingezet. Voor het eerst dit jaar vond de oefening plaats bij een windpark. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Als onderdeel van de oefening werd een aanvaring gesimuleerd tussen een containerschip en een tanker in de buurt van het Duitse windpark Meerwind Süd | Ost. Rijkswaterstaat zette hierbij haar schepen MS Arca en MS Rotterdam. In de plaats van olie werd popcorn gebruikt. Dit zou overeenkomstige eigenschappen hebben wat betreft verspreiding en zichtbaarheid.

De jaarlijkse oefening heeft als doel ervoor te zorgen dat Nederland zich samen met andere landen zo goed mogelijk kunnen wapenen tegen verschillende olierampscenario’s op zee. Dit jaar werd geoefend hoe oliebestrijding in een windpark uit te voeren is. Door de aanwezigheid van de windturbines, in combinatie met stroming en windinvloeden, geeft dit extra uitdagingen in de bewegingsvrijheid van schepen binnen het windpark. Het is gevaarlijk om dicht bij de windturbines te varen.

De samenwerking tussen de verschillende Noordzeestaten en de Europese Unie (Bonn Agreement) bestaat dit jaar 50 jaar. De Noordzeestaten bestaan uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Ierland, Noorwegen en Zweden. Bij calamiteiten, maar ook bij het opsporen en bestrijden van verontreiniging op zee helpen Noordzeestaten elkaar. Bron: Rijkswaterstaat.nl

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.