LIDAR-installatie meet wind op windturbine

| 3 oktober 2014

ECN heeft samen met TU Delft, XEMC Darwind en Avent Lidar Technologie onderzoek gedaan naar de toepassing van LIDAR – technologie op een windturbine. Deze LIDAR-installatie kan op een windturbine de windrichting en – snelheid van de rotorbladen zeer nauwkeurig bepalen. Jan Willem Wagenaar (onderzoeker ECN): “Het was voor ons al bekend dat LIDAR veel potentie had, de technologie was eerst nog vrij gevoelig maar heeft nu de volwassen status bereikt. Na uitgebreide testen op ons testveld zoeken we nu exploitanten van windparken die de kennis ook in praktijk willen toepassen”.

“We denken dat het een middel is om de prestaties van windturbines te controleren & bovendien het rendement verbeterd. De technologie van LIDAR lijkt op die van radar, maar dan met licht in plaats van radiogolven. Een laser zendt een lichtbundel uit, die weerkaatst op aerosolen in de lucht. Omdat deze deeltjes met de wind meebewegen, ondergaat het teruggekaatste licht een Dopplerverschuiving.

Aan de hand van die frequentieverschuiving bepaalt het systeem de snelheid van de aerosolen in de richting van de lichtbundel. Door metingen van meerdere laserbundels te combineren, is zowel de windrichting als snelheid te bepalen. ECN testte een systeem dat met twee bundels een meetbereik had van 80 m tot 400 m voor de turbine.

LiDAR-1

Klik hier voor meer informatie.

Bron: ECN en Technisch Weekblad

Tags: , , , , , ,

Category: Beleggen, Electriciteit, Kleine Windmolens, Onshore windparken, Onshore windparken, Overheid, Rotorblad, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.