Meerdere partijen dingen naar IJmuiden Ver offshore windkavels – Vattenfall en Noordzeker bevestigd

| 3 april 2024

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft meerdere aanvragen ontvangen voor de vergunningen voor het bouwen van een windpark op kavels Alpha en Beta in windenergiegebied IJmuiden Ver op de Noordzee. Na Vattenfall is het nu ook zeker dat Noordzeker een aanvraag heeft gedaan.

Met elk 2 GW worden deze toekomstige windparken de grootste in de geschiedenis van wind op zee in Nederland wat betreft vermogen.

De aanbesteding voor elke kavel werd op 29 februari geopend. Windparkontwikkelaars konden tot en met donderdag 28 maart 2024 een aanvraag doen voor de bouw en exploitatie van een windpark in kavel Alpha en/of Beta. RVO geeft dus aan dat er meerdere aanvragen zijn ingediend voor beide kavels.

RVO heeft niet de namen bekend heeft gemaakt van de deelnemers. Vandaag bevestigde Noordzeker, het consortium van Pensioenfonds ABP, APG en SSE Renewables, in ieder geval dat het een van de deelnemers is. Bij een voor Noordzeker gunstige uitslag van de aanbesteding, komen de plannen voor het eerste coöperatieve offshore windpark in Nederland dichterbij.

Eerder maakte energiebedrijf Vattenfall ook al bekend mee te doen aan beide aanbestedingen. Het bedrijf heeft samen met een niet bij naam genoemde partner een bod gedaan op beide kavels. Beide biedingen zijn geregistreerd onder de naam ‘Zeevonk’.

Vorige week maakte Eneco bekend dat het samen met partner Equinor heeft besloten niet mee te doen, vanwege onder andere de marktonzekerheid.

Bekendmaking winnaars verwacht in juni

Nu de aanvraagperiode is gesloten, begint RVO samen met 2 expertcommissies met de beoordeling van de aanvragen. De minister voor Klimaat en Energie verwacht de winnaars van de vergunningen in juni 2024 bekend te maken. Dan is duidelijk welke ontwikkelaars de windparken in kavels Alpha en Beta mogen bouwen en exploiteren. De windparken beginnen waarschijnlijk in 2029 of 2030 met het leveren van stroom aan Nederland.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.