Nearshore deel Windplanblauw levert stroom aan het net

| 3 november 2023

Het nearshore deel van het Windplanblauw windenergieproject van Vattenfall en SwifterwinT levert stroom aan het net. Op dit moment zijn vijf van de 24 windturbines in het IJsselmeer voltooid en bevinden zich nu in een testfase.

Windplanblauw/Wessel Deen

Windplanblauw wordt ontwikkeld door Vattenfall en SwifterwinT. Het gaat om een 340 MW repowering project waarbij 74 oude windturbines worden vervangen door 61 nieuwe en krachtigere windturbines die uiteindelijk genoeg elektriciteit moeten opwekken om ongeveer het equivalent van 450.000 huishoudens per jaar te voorzien. Van de 61 windturbines komen er 24 buitendijks, in twee lijnen in het IJsselmeer, en 37 op land. De bouw op land is in november 2022 afgerond.

De eerste turbine in het IJsselmeer is in mei van dit jaar geplaatst. De turbines zijn geleverd door General Electric, type Cypress 5.5 MW. Er zijn momenteel 13 turbines geïnstalleerd, waarvan er vijf helemaal klaar zijn. Deze turbines worden de komende tijd getest. De stroom die tijdens deze fase wordt opgewekt, zal al direct aan het elektriciteitsnet worden geleverd. De windturbines zijn nog niet op volle capaciteit. Tijdens de testfase worden ze langzaam opgeschaald naar volledige productie.

De 24 windturbines vervangen de 28 turbines van windpark Irene Vorrink die jarenlang langs de dijk stonden. Ze hebben een gezamenlijke capaciteit van 132 MW. De elektriciteit die jaarlijks geproduceerd zal worden als ze volledig operationeel is, komt overeen met het verbruik van het equivalent van meer dan 130.000 huishoudens.

Het volledige windpark moet in 2024 klaar zijn. Het project draagt bij aan de ambitie van de provincie Flevoland, die in 2030 energieneutraal wil zijn.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.