Norther wordt Belgisch grootste offshore windpark

| 3 februari 2015

Norther wordt het 4de windproject voor de Belgische kust. Met een geïnstalleerd vermogen van 350 MW is Norther meteen ook het grootste offshore project van België.

Nu Elia de bouwwerken van het hoogspanningsnet (Stevin-project) heeft opgestart, komt ook de realisatie van het volgende Belgische offshore windpark in een stroomversnelling. Norther streeft ernaar om de bouw aan te vangen in 2017 en ingebruikname tegen 2018 te houden.

 De ambities van beide investeringspartijen zijn bekendgemaakt tijdens een load-out van een offshore hoogspanningsstation in Hoboken voor een windpark in Nederland in aanwezigheid van Staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein.

Het Norther windpark zal:

  • op 22 km afstand van de kust van Zeebrugge gebouwd worden
  • jaarlijks duurzame elektriciteit voorzien aan 350.000 gezinnen
  • bijdragen aan het bereiken van de Belgische klimaatdoelstellingen om tegen 2020 13% van het totale energiegebruik uit hernieuwbare bronnen te halen.

Het aanleggen van de nieuwste generatie windmolens van 6+ MW klasse, zal een belangrijke rol spelen in de kostenvermindering van offshore windenergie.

Norther heeft, na een ontwikkelingstraject van 5 jaar, nu alle nodige vergunningen op zak voor de realisatie. Momenteel bevindt het project zich in de aanbesteding en contractfase. Eveneens dit jaar wordt gestart met een uitgebreid bodemonderzoek dat cruciaal is voor het finaliseren van de definitieve bouwplannen. Tegelijk wordt ook de projectfinanciering opgestart die halverwege 2016 afgerond moet zijn.

westerschelde

Lees meer

Locatie

Bron: Eneco

 

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.