Onderzoek verlichting windmolens start najaar

| 3 november 2014

Het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Zeewolde, windparkeigenaar Nuon en de windsector (NWEA), starten dit najaar een onderzoek om verschillende vormen van verlichting op windmolens te testen.

Zowel de luchtvaart als omwonenden en belanghebbenden werken hieraan mee. De partijen willen uitdrukkelijk  de beleving van de verlichtingsvarianten onder omwonenden en belanghebbenden meenemen in het onderzoek.

Windenergie speelt een belangrijke rol bij de duurzame energie ambitie in Nederland. In het Prinses Alexia Windpark van Nuon in Zeewolde staan grotere molens die meer energie opwekken dan de huidige generatie. Zij zijn essentieel bij  het waarmaken van de ambitie.

De grotere molens (met een masthoogte van 98 meter en een tiphoogte van 150 meter) brengen  effecten met zich mee voor de omgeving. Één daarvan is de verplichte verlichting van de windmolens in verband met luchtvaartveiligheid, de zogenaamde obstakelverlichting.

Het Prinses Alexia windpark behoort met in totaal 36 windmolens tot één van de grootste in Nederland. Het onderzoek naar de ervaring van de verschillende verlichtingsvormen wordt dan ook op de voet gevolgd door andere provincies en partijen, temeer omdat toekomstige windparken in Nederland van behoorlijke omvang zijn met eveneens hoge windmolens.

Varianten onderzoeken
In het onderzoek worden drie verschillende verlichtingsvarianten geanalyseerd. Dit zijn:

1.     Contourverlichting; alleen de windmolens aan de randen van het windpark krijgen verlichting, Daarbij  wordt onderzocht of de verplichte maximale afstand van 900 meter tussen de overgebleven obstakellichten aan de randen vergroot kan worden.

2.     Vast brandend; de flitsende rode lampen van de contourverlichting branden tijdens de avond- en nachtperiode continu in plaats van knipperend.

3.     Variatie lichtintensiteit; door installatie van een helderheidssensor branden bij helder weer de lampen van variant 2 minder fel en bij slecht weer  feller.

 

lampen windpark Zuidlob Flevoland

Klik hier voor meer informatie.

Bron: NWEA

Tags: , , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Overheid, Rotorblad, Windenergie, Windkaart, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.