Ørsted verkoopt 50% van offshore windpark Hornsea Two

| 3 april 2022
Offshore windpark Hornsea Two

Ørsted

De internationaal opererende investeringsmaatschappij AXA IM Alts met hoofdkantoor in Parijs en het Franse verzekeringsbedrijf Credit Agricoles Assurances hebben beiden een 25% aandeel gekocht in Ørsted’s offshore windpark Hornsea Two in het VK.

Hornsea Two is op dit moment nog in de bouwfase. Wanneer Hornsea Two in de tweede helft 2022 volledig operationeel is, is het met 1,3 GW vermogen de op dit moment grootste offshore windpark op de wereld.

De verkooptransactie heeft een waarde van 3 miljard GBP (± 3,6 miljard Euro of ca.
5.500 Euro/kW). Verwacht wordt dat de verkooptransactie afgerond is op het moment dat het windpark volledig operationeel is. Bij de financiering waren naast 30 banken ook de EKF, de export credit agentuur van Denemarken, met een tranche betrokken. Het financieringsconcept werd uitgewerkt door Ørsted.

Ørsted blijft verantwoordelijk voor de afronding van de bouwfase en vervolgens voor het operationele beheer van het windpark voor een periode van 20 jaar. De haven van Grimsby wordt de basis voor de onderhoudswerkzaamheden. Orsted zal de nieuwe partners ondersteunen bij het op de markt brengen van de opgewekte windstroom.

In het offshore windpark Hornsea Two worden 165 Siemens Gamesa windturbines geplaatst van het type SG8,0 – 167DD (8 MW vermogen, 167 m rotordiameter, direct – drive aandrijfsysteem). Het parkvermogen is 1320 MW. De locatie met een oppervlakte van 462 km2 is in de Noordzee ca. 89 km uit de kust van Yorkshire.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.