Pure Energie start sanering van windparken Oldebroekertocht en Hondtocht

| 3 januari 2023

Windpark Hondtocht © Business in Wind_fotograaf Paul Poels

Energiebedrijf Pure Energie meldde vandaag dat het gestart is met de sanering van hun windparken Oldebroekertocht en Hondtocht in de provincie Flevoland. De sanering is onderdeel van het grote windenergieproject Windplan Groen.

Windpark Oldebroekertocht bij Dronten bestaat uit zes 2,3 MW Enercon turbines (Enercon E70 E4 2,3MW) en is gebouwd in 2011. Windpark Hondtocht bij Biddinghuizen werd in januari 2013 geopend en bestaat eveneens uit zes Enercon E70 E4 2,3M windturbines, met een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van 13,8 MW. Het oorspronkelijke windpark stamt uit 2002 met destijds 8 windturbines met kleiner vermogen. Deze werden in 2012 vervangen.

Demontage

De demontage van de windturbines wordt uitgevoerd door het bedrijf Business in Wind. Dit geschiedt in twee fasen:  deze week wordt eerst een windturbine in Windpark Hondtocht gedemonteerd, daarna aansluitend zes in Windpark Oldebroekertocht. De laatste vijf windturbines van Windpark Hondtocht gaan in mei weg.

Business in Wind meldt dat het voor het eerst is dat ze voor het verwijderen van de Enercon E70 E4 2.3MW windturbines een nieuw ontwikkelde tool gebruiken. Kraanbedrijf BKV die ook bij het project betrokken is, gebruikt ook nieuwe ontwikkelingen op de hoofdkraan.

Tweede leven

De verwijderde windturbines worden gereviseerd en krijgen een tweede leven in het buitenland. Business in Wind heeft deze twaalf windturbines gekocht van Pure Energie en zorgt ervoor dat deze voor de nieuwe eigenaren weer operationeel worden opgeleverd. Vier windturbines gaan naar Schotland en acht turbines naar Noord Ierland.

De sanering is onderdeel van Windplan Groen waarin in totaal 90 nieuwe turbines met meer vermogen worden gerealiseerd. Beide windparken krijgen 5 nieuwe V162-6.2 MW EnVentus-windturbines. Bron: Pure Energie & Business in Wind

Tip: In 2021 heeft Windenergie-nieuws een interview met Business in Wind gehouden. Lees het hier terug.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.