Rockstart en Ørsted maken eerste selectie startups voor acceleratieprogramma bekend

| 3 februari 2023

Ørsted en Rockstart hebben de eerste acht startups voor het Ørsted Propel acceleratieprogramma bekend gemaakt. In dit programma worden kansrijke startups en initiatieven ondersteund die aan de slag gaan met het energiesysteem van de toekomst.

Het Ørsted Propel programma is in 2022 gelanceerd als onderdeel van de nieuwe Nederlandse Innovatie Hub voor duurzame energie. Door innovaties te ondersteunen en technologieën te testen wil Ørsted bijdragen aan een Nederland dat volledig draait op groene energie.

De acht startups zijn uit 150 inzendingen geselecteerd, afkomstig uit meer dan 30 landen en bieden een breed scala aan energieoplossingen. Van de geselecteerde startups gaan Cactos, Geyser Batteries, phelas, suena en RFC Power over oplossingen om energieopslag te optimaliseren. Think RE richt zich op oplossingen voor decarbonisatie, terwijl Ocean Swell Energy schepen hergebruikt om golfenergie op te wekken die kunnen worden gekoppeld aan offshore windparken. Real Carbon Tech biedt C02-conversie voor onder meer industriële locaties.

Het open innovatieprogramma duurt vier maanden, ondersteunt de groei van de geselecteerde startups door middel van proefprojecten, financieringsmogelijkheden en wellicht lang termijn overeenkomsten. Het programma begint in februari 2023.

“Het Ørsted Propel-programma is een uniek programma waarin we het potentieel van startups en de ervaring van Ørsted op het gebied van duurzame energie combineren. Samen met dit soort startups werken we aan een meer geïntegreerd energiesysteem. Door het ondersteunen van innovaties en testen van technologieën wil Ørsted bijdragen aan een wereld die volledig draait op groene energie. Ik wil de acht deelnemers van harte feliciteren en kijk uit naar onze toekomstige samenwerking” – Ruben Dijkstra, Managing Director Ørsted Benelux

Rune Theill, CEO en medeoprichter van Rockstart, geeft een toelichting op de selectie: “Rockstart is verheugd om de eerste acht startups te verwelkomen die zijn geselecteerd om deel te nemen aan Ørsted Propel. De innovatieve oplossingen hebben het potentieel om ons energiesysteem aanzienlijk te optimaliseren in een tijd waarin kosten en toegang tot hernieuwbare energie kritische factoren zijn vanuit geopolitiek en macro-economisch perspectief. Wij zijn er trots op om met Ørsted samen te werken aan een groener en duurzamer energiesysteem.”

Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten, hernieuwbare waterstof, faciliteiten voor groene brandstoffen en bio-energiecentrales. In Nederland heeft Ørsted het offshore windpark Borssele 1&2 gebouwd en geëxploiteerd.

Rockstart, een wereldwijde venture capital accelerator, is sinds 2014 actief de energiesector. Rockstart heeft het Rockstart Energy fonds opgericht waaruit het in 21 startups uit zeven Europese landen heeft geïnvesteerd sinds de lancering in oktober 2020. Rockstart heeft sinds zijn oprichting in 2012 meer dan 35 programma’s uitgevoerd voor startups die innoveren in tech, energie en agrifood. Rockstart heeft een internationaal netwerk van investeerders, mentoren, deskundigen en bedrijfspartners ingezet om meer dan 300 startups te ondersteunen die meer dan 200 miljoen euro aan financiering hebben opgehaald. Bron: Ørsted

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.