Schotse haven gaat van oude offshore platforms fundaties voor drijvende windparken maken

| 3 december 2021
Werkzaamheden voor eerste volledig circulaire energietransitiefaciliteit Ardersier van start

Bron: BW Ideol

De nieuwe eigenaren van de buiten gebruik geraakte Schotse haven Ardersier zijn begonnen met het omvormen van de haven tot Europa’s eerste volledig circulaire energietransitie-faciliteit. Oude olieplatforms worden hier straks gerecycled om fundaties te maken voor toekomstige drijvende offshore windparken.

Met meer dan 162 hectare en meer dan een kilometer-lange kade is Ardersier, gelegen op 14 mijl ten oosten van Iverness, de grootste brownfield haven in het Verenigd Koninkrijk. In de jaren 1970 was Ardersier een van de grootste werven ter wereld voor de fabricage van booreilanden, met tot 4500 werknemers. De haven ligt momenteel ongebruikt.

Binnenkort beginnen de werkzaamheden voor een negen maanden durende en £ 20 miljoen kostende baggercampagne. Hierbij wordt 2,5 miljoen kubieke meter zand verwijderd, die de enorme haven opnieuw zal ontsluiten.

Circulaire energietransitie-faciliteit

Het terrein werd eerder dit jaar gekocht door Steve Regan, een voormalig directeur van het civieltechnisch bedrijf Careys, en zakenpartner Tony O’Sullivan. In de komende vijf jaar zullen de eigenaars van de haven verschillende faciliteiten realiseren op het terrein. Zo komt er een faciliteit voor het ontmantelen van booreilanden, een installatie voor de terugwinning van energie uit afval met een speciaal ontwerp voor de verwerking van speciaal afval en een fabriek van £ 300 miljoen voor groen staal, aangedreven door offshore windenergie en energie uit afval. Daarnaast komt er een betonfabriek die gebruik maakt van opgebaggerd zand uit de haven en van bijproducten van de staalfabriek en de installatie voor energie uit afval.

Windhub voor productie van drijvende windfundaties

Ook komt er een speciale drijvende windhub voor de productie van betonnen drijvende windfundaties. De haven van Ardersier heeft al een overeenkomst afgesloten met BW Ideol, een grote speler op het gebied van drijvende windenergie, waardoor zij exclusieve toegang tot de haven krijgen voor de fabricage van hun betonnen drijvende windfundaties. Hierdoor zou de grootste faciliteit voor de fabricage, productie en assemblage van drijvende offshore windfundaties in het VK ontstaan.

Paul de la Gueriviere, CEO van BW Ideol, zegt: “Het gebrek aan grote infrastructuur is een bottleneck om het aantal drijvende funderingen te leveren dat nodig is voor de ambitieuze ontwikkelingsplannen van de Britse markt, zowel wat betreft local content als het verwachte productietempo. De haven van Ardersier is een unieke faciliteit om deze beperkingen weg te nemen.”Bron: BW Ideol

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.