Siemens Gamesa introduceert Wake Adapt feature

| 3 december 2019

©Siemens Gamesa

Siemens Gamesa Renewable energy (SGRE) introduceerde tijdens het WindEurope Offshore evenement in Kopenhagen eind november een nieuwe feature dat actief de windstroom van individuele windturbines op zee kan bepalen.

De op afstand te bedienen Wake Adapt feature maakt het mogelijk om door de positie van een turbine aan te passen zo de windstroom die van de turbine afstroomt in een andere richting te leiden dan normaal. Door deze aanpassing kan het zogenaamde wake affect waarbij (downstream) turbines effect ondervinden van het turbulentiepatroon van een voor gepositioneerde (upstream) turbine worden verminderd. Dit moet volgens SGRS kunnen leiden tot een totale verhoging van maximaal 1% in de jaarlijkse productie van een windpark.

Volgens SGRE kan de techniek ook met terugwerkende kracht gebruikt worden op bestaande windparken waar Siemens Direct Drive en G4 offshore wind turbines met gearbox zijn geïnstalleerd. SGRE werkt ook samen met TNO om een alternatieve wake loss verificatie partner aan klanten aan te kunnen bieden. TNO heeft een patent op het gebied van het sturen van windstromen in windparken en ontwikkelt op dit moment een eigen tool voor opbrengst verificatie.

Tags: , , ,

Category: Windturbines

Reacties zijn gesloten.