Start installatie torendelen in het IJsselmeer voor Windplanblauw

| 3 mei 2023

Bron: Windplanblauw

Deze week werd een start gemaakt met de installatie van de torendelen voor de nearshore windturbines van Windplanblauw.

In het IJsselmeer komen 24 GE Cypress 5,5 MW windturbines te staan. Aannemersbedrijf Ballast Nedam heeft hiervoor speciale fundaties ontwikkeld en gebouwd. De werkzaamheden voor de fundaties zijn onlangs afgerond.

De torendelen worden via het water vanuit de Alaska Haven Amsterdam vervoerd naar de constructie site in het IJsselmeer. Het transport wordt verzorgd door Mammoet. De torendelen worden rechtop vervoerd om zo het aantal handelingen op water tot een minimum te beperken, zo meldt Windplanblauw. De torendelen kunnen wel tot 60 meter hoog zijn. Om deze tegen de wind te beschermen, wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde vortex-killer (de spiraal dat zichtbaar is op de torendelen).

Windplanblauw

Windplanblauw wordt ontwikkeld door Vattenfall en SwifterwinT. Het betreft een repowering project waarbij 74 oude windturbines worden vervangen door 61 nieuwe en krachtigere windturbines die op termijn genoeg stroom moeten opwekken om ruim 1 miljoen Nederlanders van elektriciteit te voorzien. Dit komt ongeveer overeen met het elektriciteitsverbruik van 450.000 huishoudens op jaarbasis. Van de 61 windturbines komen er 24 buitendijks in het IJsselmeer en 37 op het land. Bron: Windplanblauw

 

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.