Stevig debat in Harderwijk over windmolens Noord-West Veluwe

| 3 oktober 2014

Afgelopen week werd in Harderwijk flink gedebatteerd over windmolens in Harderwijk & Ermelo. Provincie Gelderland heeft locaties aangewezen waar windturbines zou moeten komen. CDA-lid Kees van Beek: “Geen windmolen zonder draagvlak”. Raedthuys woordvoerder Dirk Jan Matthijsse: “Als mensen windmolens niet mooi vinden, vind ik geen argument”. PvdA-kamerlid Jan Vos legt uit dat alternatieven op groene energiegebied minder effectief zijn dan windenergie. Rob Rietveld (directeur Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines meende: “dat je mensen het gevoel moet geven dat ze gehoord worden”. Ook Vos was overtuigd dat je langs deuren moet gaan om met mensen te praten en dan is het meer luisteren dan vertellen.

Dat de energievoorziening moet veranderen zijn de aanwezigen het over eens. De aarde warmt op en de olie- en gasvoorraden raken op. Echter een windturbine willen mensen niet graag in hun achtertuin. De gemeente Zevenaar heeft onlangs uitgesproken geen windturbines te willen, maar na tussenkomst van de energiecentrale komen die er alsnog. De provincie is gevraagd een procedure te starten en die heeft dit gedaan. De gemeenteraad van Ermelo is met een nipte meerderheid ook tegen windturbines. Hier dus ook spannend of dit tegengehouden kan worden.’Op dit moment is windenergie absoluut de beste leverancier van duurzame energie’ legt Jan Vos uit.

Draagvlak is wel lastig, maar er wordt met man en macht gewerkt om dit te creëren. ‘De kern is betrokkenheid. Overtuigd zijn van nut en noodzaak. Men wil overtuigd worden dat ze geen overlast krijgen en omwonenden moet je vanaf het begin betrekken.’ aldus Rietveld. Een tip: de opbrengsten van de windenergie beter verdelen kan misschien ook helpen. Er wordt intussen ook aan alternatieven gewerkt. Hoe groot is de kans dat we over tien jaar een beter alternatief hebben? Vos: ‘Dat weten we niet, maar mocht dat er tegen die tijd zijn, dan zijn die turbines zo weer afgebroken.’ De locaties die zijn aangewezen zijn zorgvuldig geselecteerd op het minste overlast zoals geluid en schaduwcontouren veroorzaken en niet in Natura2000 gebied.

harderwijk

Lees hier de Windvisie Gelderland

Tags: , , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Kleine Windmolens, Onshore windparken, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.