Twee Nederlandse innovaties op het gebied van netstabiliteit halen Europese financiering binnen

| 3 januari 2022

Twee Nederlandse innovaties op het gebied van netstabiliteit halen Europese financiering binnenSympower en AquaBattery zijn twee van tien Nederlandse start-ups die gezamenlijk € 64 miljoen aan financiering binnen gehaald hebben in de 2e ronde van 2021 van het vernieuwde European Innovation Council (EIC) Accelerator programma.

Het EIC Accelerator programma heeft als doel om individuele bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

AquaBattery en Sympower bieden beiden een oplossing om balans op het elektriciteitsnetwerk te bevorderen. AquaBattery maakt een duurzame, goedkope batterij op basis van zoutwater om groene energie op te slaan bij piekmomenten.

Sympower regelt de energievraag, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen op piekmomenten niet meer nodig is. Het bedrijf heeft sinds mei 2019 al een samenwerking met energiebedrijf Vattenfall in Zweden.

De overige acht start-ups zijn Xeltis, DENS, Allero Therapeutics, GATT Technologies, NG sensors, Fibriant, Dawn Aerospace en QphoX. Deze tien Nederlandse start-ups krijgen in totaal € 20.6 miljoen subsidie en € 43.7 miljoen aan investering.

EIC Accelerator programma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deep-tech innovaties. Het EIC Accelerator programma is hier een onderdeel van.

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) die het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. De adviseurs van Team IRIS hebben 9 van deze 10 bedrijven ook geholpen. Bron: RVO

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.