Van Oord wint groots offshore windcontract in de VS

| 3 mei 2022
Van Oord wint groots offshore windcontract in de VS

Bron: Van Oord

Het consortium van Van Oord en Great Lakes Dredge & Dock (GLDD) is door Empire Offshore Wind, een joint venture tussen Equinor en bp, geselecteerd als hoofdaannemers voor onderzees steenstorten voor het Empire Wind offshore windpark aan de oostkust van de Verenigde Staten. 

De werkzaamheden van Van Oord bestaan uit het voorbereiden van de zeebodem door het plaatsen van een laag filtersteen voorafgaand aan de installatie van de monopile-fundaties. Valpijpschip Stornes zal de werkzaamheden uitvoeren. Nadat de monopiles zijn geïnstalleerd, zal GLDD een beschermende steenlaag aanbrengen ter stabilisatie en bescherming.

De samenwerking tussen Van Oord en GLDD is een belangrijke factor geweest bij het binnenhalen van dit project. Van Oord, ervaren wereldwijde specialist op het gebied van onderzees steenstorten, bundelt zijn krachten met GLDD, dat momenteel bezig is met de bouw van een eigen valpijpschip dat voldoet aan de eisen van de zogenaamde Jones Act. Door de geografische ligging van Empire I en II aan de oostkust van de Verenigde Staten heeft GLDD een goede toegang tot steen uit steengroeven in de VS. Dit is een belangrijke projectvereiste voor het genereren van lokale content ten aanzien van materialen en werkgelegenheid in de staat New York.

De bedoeling is dat het consortium in het midden van decennium 2020-2029 van start gaat met de activiteiten voor het windpark.

Empire Wind I & II

Empire Wind wordt ontwikkeld door Equinor en bp via hun 50/50 strategisch partnerschap in de VS. Empire Wind ligt 15-30 mijl ten zuidoosten van Long Island en strekt zich uit over 80.000 acres, met waterdieptes tussen 65 en 131 voet. De lease werd in 2017 verworven en wordt ontwikkeld in twee fasen (Empire Wind I en II) met een totale geïnstalleerde capaciteit van meer dan 2 GW (816 MW + 1.260 MW). Wanneer het park gereed is, bestaat het uit 174 windturbines van Vestas met een totaal geïnstalleerd vermogen van ongeveer 2 gigawatt.

Het project zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de staat New York. Wanneer Empire Wind klaar is, zal het equivalent van meer dan 1 miljoen huizen in New York van stroom worden voorzien.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.