Wereldwijd 12% windstroom in 2020 is mogelijk
In een onderzoek (Global Wind Energy Outlook 2008) naar het potentieel windenergie in 2050 door de GWEC (Global Wind Energy Council, een wereldwijde brancheorganisatie windenergie) en Greenpeace International blijkt in het meest duurzame scenario dat windenergie over 12 jaar wereldwijd in 12% van de wereldwijde stroombehoefte kan voorzien.
Dat is nu ruim 1%. Het bouwtempo zal dan oplopen naar 140.000 MW per jaar (2007 was 20.000 MW) en de bouwkosten dalen van nu 1.350 Euro per kW naar 1.000 Euro per kW. Het aantal arbeidsplaatsen bij de fabrikanten en toeleverende industrie zal in 2020 zijn toegenomen van nu 350.000 naar 2 miljoen.
In 2050 kan het windaandeel in de stroomvoorziening oplopen naar 30%. Het rapport werd gepubliceerd op de Wereldconferentie windenergie in Bejing. Secretaris Steve Sawyer van GWEC zei dat windenergie de enige duurzame stroombron is die nu in voldoende omvang kan bijdragen aan de noodzakelijke reductie van de uitstoot van CO2 vanaf 2020.
Elektriciteitsproductie zorgt wereldwijd voor 40% van de CO2-uitstoot. Er zijn slechts drie manieren om dat te verminderen: besparing, andere brandstofmix (meer gas en atoom ten koste van kolen en olie) en duurzame energie, voornamelijk windenergie. Windenergie is al in diverse landen (VS, Duitsland, Spanje) “mainstream” geworden en wordt in meer dan 70 landen toegepast.
Windenergie is niet alleen van groot belang voor milieu en klimaat maar is ook een duurzaam antwoord op de toenemende zorgen over de sterk wisselende stroomprijzen, de afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen, de voorzieningszekerheid en is voorts in toenemende mate van belang voor de economische ontwikkeling van regio’s en landen, aldus de GWEC.
Sven Teske van Greenpeace International zei dat alleen windenergie tot 2020 het verschil kan maken. “Zonder windenergie kan de noodzakelijke daling van de CO2-uitstoot niet gehaald worden. Wij dringen er op aan dat alle landen windenergie nog beter gaan stimuleren en dat de subsidie voor fossiele bronnen wordt beperkt”.
Op de klimaatconferentie van december in Poznan, Polen zal een coalitie van windenergiebranche, windorganisaties en NGO’s de campagne “Windpower Works” lanceren. Die zal een jaar duren tot de finale op de klimaatconferentie van Kopenhagen, volgend jaar. Regeringen zullen worden opgeroepen (nog) meer te doen aan de stimulering van de toepassing van windenergie en anderen wordt opgeroepen daar onmiddellijk een begin mee te maken.
Zie Windenergiecoalitie
Het onderzoekrapport is te lezen bij de GWEC.
Category: Cijfers - Prognoses - Potentie