Whiffle haalt 3 miljoen Euro op voor verdere uitrol innovatieve weermodel

| 3 februari 2022

Whiffle, een spin-off van de TU Delft dat een geavanceerde technologie voor zeer nauwkeurige en zeer lokale weersvoorspellingen heeft ontwikkeld, ontvangt een kapitaalinjectie van € 3 mln. van impactinvesteerders ENERGIIQ en SHIFT Invest. Het bedrijf zal de investering gebruiken om sterk te gaan groeien. 

Het model is het eerste operationele weermodel ter wereld, gebaseerd op zogeheten Large Eddy Simulation (LES) en het wordt daarnaast nog geoptimaliseerd door kunstmatige intelligentie en machine learning. Door de hoge resolutie van de forecast zijn lokale weersomstandigheden tot in detail zichtbaar. Whiffle bereikt dit door de berekeningen van het weermodel op grafische kaarten (GPU’s) uit te voeren en zo turbulentie en onderliggende natuurkundige processen in de atmosfeer in meer detail mee te nemen.

Hiermee kan Whiffle haar klanten een uitermate accurate en snelle weersvoorspelling aanbieden waarin lokale effecten zoals heuvels, gebouwen of windmolens zijn meegenomen. De technologie belooft efficiëntievoordelen in tal van economische sectoren, van luchtvaart tot landbouw en van scheepvaart tot bv. het beter voorspellen van luchtverontreiniging.

“Met deze investering kan onze organisatie verder uitgebreid worden en kunnen we ons weermodel in verschillende industrieën naar de markt brengen”, zegt Harmen Jonker CEO van Whiffle. “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om ons weermodel te verfijnen en het zo te ontwikkelen dat het door klanten makkelijk te gebruiken is. We zien nu dat de commerciële interesse sterk toeneemt en met deze investering kunnen wij de komende jaren nog harder gaan groeien en ons model blijven verbeteren.”

Betere voorspelling energieproductie

Momenteel richt Whiffle zich primair op de hernieuwbare energiemarkt. Het weermodel maakt duurzame energieproductie beter voorspelbaar. Nauwkeurigere weersvoorspellingen verlagen bijvoorbeeld de onbalanskosten voor energiebedrijven, wat direct effect heeft op hun marge. Daarnaast kan de configuratie van een windpark verder geoptimaliseerd worden en kunnen de toekomstige opbrengsten beter worden voorspeld. Dit kan resulteren in hogere opbrengsten en lagere financieringskosten. Weervoorspellingen en windsimulaties zijn cruciaal voor diverse spelers in de sector, van energiehandelaren tot de eigenaren en ontwikkelaars van windparken.

Financiering

Het groeikapitaal komt van impactinvesteerders SHIFT Invest en ENERGIIQ, dat beheerd wordt door InnovationQuarter.

“Wij zijn onder de indruk van het team en de geavanceerde technologie die zij hebben ontwikkeld. Door de toename van duurzame energie wordt ons energiesysteem meer weersafhankelijk en een nauwkeurige simulatie en voorspelling zal cruciaal worden voor een succesvolle energietransitie. Daarmee past Whiffle perfect binnen de doelstelling van ons fonds”, zegt Janneke Bik, Partner bij SHIFT Invest.

Rafael Koene, fondsmanager bij ENERGIIQ, sluit zich hierbij aan: “De technologie van Whiffle kan grote impact maken op de energietransitie door de totale kosten van duurzaam opgewekte energie verder te verlagen. Wij hebben veel vertrouwen in het team en de technologie en kijken uit naar een mooie samenwerking.” Bron: InnovationQuarter

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.