Ballast Nedam rondt installatie af van laatste monopile op zachte zeewering Maasvlakte 2

| 4 juni 2022
Ballast Nedam rondt installatie af van laatste monopile op zachte zeewering Maasvlakte 2

Bron: Screenshot uit video van Ballast Nedam

Ballast Nedam heeft de laatste van twaalf monopile funderingen geplaatst op het strand aan de buitenrand van Maasvlakte 2, Rotterdam. Ze maken deel uit van Windpark Maasvlakte 2.

Windpark Maasvlakte 2 krijgt tweeëntwintig Vestas windturbines. Twaalf daarvan worden geplaatst op de zachte zeewering (strand) en tien op betonnen funderingen op de harde zeewering.

Ballast Nedam kreeg in november 2021 de opdracht voor de plaatsing van de funderingen. In februari dit jaar zijn de voorbereidende bouwwerkzaamheden ter plaatse gestart. Vanwege de locatie heeft Ballast Nedam voor de 12 windturbines een geflensd monopile funderingsontwerp uitgevoerd. Het is de eerste keer dat monopile funderingen worden gebruikt voor onshore windturbines.

De eerste van de 40 m hoge monopile funderingen met een gemiddelde diameter van 5 meter werd in mei van dit jaar op het strand geïnstalleerd. De monopiles zijn geproduceerd door Sif. Solidd Steel Structures leverde het secundaire staalwerk. Een CAPE VLT werd gebruikt om de monopiles vanaf een tijdelijk platform op het strand op te richten en tot een stabiele diepte te heien. De monopiles werden met een S-1400 Hydrohammer tot de eindindruk geheid. (zie video)

Ballast Nedam gaat nu verder met de 10 resterende turbines op de harde zeewering.

Windpark Maasvlakte 2 wordt gerealiseerd door Eneco in opdracht van Rijkswaterstaat. De planning is dat het project in 2023 klaar is. Het 116,7 MW windpark zal dan jaarlijks ongeveer 416 GWh opwekken. Foto: Screenshot video Ballast Nedam

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.