Colombia lanceert routekaart voor offshore windenergie

| 4 mei 2022
Colombia lanceert routekaart voor offshore windenergie

Bron: Minenergia.gov.co

De Colombiaanse minister van Mijnbouw en Energie, Diego Mesa, heeft gisteren samen met de president van de republiek, Iván Duque, een historische mijlpaal gemarkeerd met de lancering van de routekaart voor offshore windenergie in Colombia.

De routekaart (Hoja de Ruta para el despliegue de la energía eólica costa afuera en Colombia) moet het land helpen om de energietransitie mogelijk te maken. De offshore wind routekaart  is ontwikkeld met de steun van de regering van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en de Wereldbank.

Doel van het stappenplan is een transparante en duidelijke regelgeving tot stand te brengen die de energiezekerheid en een veerkrachtige en koolstofarme elektriciteitsmarkt garandeert.

“Naast de 2.800 MW aan hernieuwbare energieopwekking die we gaan toekennen, de waterstofpilots met lage emissies die we al hebben opgestart en de energietransitie die al aan de gang is in ons land, zijn er meer dan 12.000 vierkante kilometer gebieden geïdentificeerd met potentieel voor offshore windenergie, zowel vast (met een potentieel van ongeveer 27 GW) als drijvend (met een potentieel van ongeveer 21 GW). Wij geven Colombia een veel duurzamere, meer gediversifieerde en milieuvriendelijke energiematrix,” aldus de minister van Mijnbouw en Energie, Diego Mesa.

De president van de Republiek, Iván Duque, zei van zijn kant dat “dit te danken is aan geweldig teamwerk. We besloten alle actoren op te roepen en hen uit hun comfortzone te halen om niet langer voor 70% afhankelijk te zijn van waterkracht. Wat we vandaag zien, is het bewijs van de kracht die Colombia heeft: niet alleen gaan we het jaar afsluiten met 2.800 MW aan geïnstalleerde capaciteit in hernieuwbare energiebronnen, maar er is al minstens 4.500 MW aan extra capaciteit die zal worden opgenomen uit zelfopwekking en nieuwe investeringen.”

Potentieel 27 miljard $US dollars aan investeringen

Het opwekkingspotentieel van bijna 50 GW komt overeen met bijna driemaal de huidige geïnstalleerde capaciteit in het land (17 GW). Volgens de routekaart kunnen offshore windprojecten tegen 2050 investeringen van meer dan 27 miljard US$ aantrekken, wat neerkomt op het scheppen van 26.000 banen.

Met de uitvoering van de routekaart voegt Colombia zich bij een selecte groep landen in de regio (zoals Argentinië en Brazilië) die vooruitgang hebben geboekt op het gebied van de regelgeving en regulering van offshore windprojecten.

Vooruitgang in toewijzing eerste offshore windgebieden

In het kader van de uitvoering van de routekaart voor offshore windenergie heeft de nationale regering aangekondigd dat het besluit van het mededingingsproces voor de eerste toewijzing van offshore gebieden voor dit soort projecten in het land diezelfde dag voor commentaar zou worden gepubliceerd.

Verwacht wordt dat het proces vóór het einde van de ambtstermijn van president Duque zal worden opengesteld voor al wie belangstelling heeft voor de ontwikkeling van projecten voor de opwekking van offshore windenergie. Dit proces zal worden geleid door DIMAR en het Ministerie van Mijnbouw en Energie.

Eerste offshore windpark

Het Vientos Alisios project van BlueFloat Energy en Enerxia Renovables is tot op heden het meest geavanceerde offshore windproject in Colombia. Het windpark is gepland in de wateren tussen de departementen Atlantic en Bolívar. Dit plan kreeg als eerste de pre-haalbaarheidsstatus van de DIMAR in januari 2021. Bron: Minenergia.gov.co

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.