CrossWind en TenneT ondertekenen netaansluiting overeenkomsten voor Hollandse Kust (noord)

| 4 maart 2021

© TenneT

Netbeheerder TenneT en het Hollandse Kust (noord) ontwikkelaarsconsortium CrossWind hebben overeenkomsten gesloten voor de aanleg van de offshore-netaansluiting voor het offshore windpark. Het windpark en de netaansluiting staan gepland om in 2023 operationeel te zijn.

CrossWind, een consortium van Shell en Eneco, heeft in juli 2020 de rechten verworven voor de ontwikkeling van het 759 MW windpark Hollandse Kust (noord), gelegen op zo’n 18,5 kilometer voor de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee. In het park komen 69 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy. Deze turbines, van het type SG 11.0-200 DD 11 MW , hebben elk een vermogen van 11 MW.

TenneT is verantwoordelijk voor de netaansluiting op zee. Dit net op zee is de totale netverbinding vanaf het windpark tot aan het hoogspanningsstation in Beverwijk. Met de overeenkomst die CrossWind en TenneT ondertekenen wordt deze aansluiting van het offshore windpark op het Nederlandse elektriciteitsnet formeel vastgelegd. Hierin worden zaken vastgelegd als de aansprakelijkheid tijdens de bouw en operationele fase, de technische aspecten van de netaansluiting en toepasselijke technische normen, en de vereisten op het gebied van naleving van wet- en regelgeving.

Tjalling de Bruin, CEO van CrossWind: “Met deze overeenkomsten met TenneT bereiken we een belangrijke mijlpaal in dit project. Om dit offshore windpark op tijd klaar te hebben en schone stroom te leveren in 2023, hebben we een strakke planning. Bovendien willen we vijf innovaties toepassen in het windpark waarmee we willen leren hoe we ook elektriciteit kunnen leveren als het niet waait. Door de ambitieuze planning en deze innovaties, is een nauwe samenwerking met TenneT van essentieel belang.”

Hollandse Kust (noord) is het derde windgebied waar de gestandaardiseerde AC-verbinding van 700 MW van TenneT wordt toegepast. Marco Kuijpers, Directeur Offshore Projecten bij TenneT: “Tot 2030 sluiten we in ieder geval 9,6 GW op zee opgewekte windenergie aan op het Nederlandse hoogspanningsnet. We hebben in 2019 en 2020, respectievelijk Borssele Alpha en Bossele Beta in goede samenwerking met Ørsted en het Blauwwind consortium, veilig, binnen budget en, volgens planning opgeleverd. We kijken uit naar de samenwerking met Crosswind.”

TenneT selecteerde eerder de joint venture ENGIE Fabricom – Iemants voor de engineering, inkoop, constructie, offshore installatie, aansluiting en testen van het offshore transformatorstation voor windpark Hollandse Kust (noord). Heerema Fabrication Group zal de jacket voor het platform bouwen.

Het windpark en de aansluiting zijn naar verwachting in 2023 operationeel. Een maand geleden werd al bekend dat Amazon vanaf 2024 een deel van de stroom van het toekomstige windpark zal afnemen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Netaansluiting, Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.