Windenergie Eindhoven en omgeving gepasseerd station

| 4 februari 2015

In Eindhoven en omliggende gemeenten speelt windenergie door alle ruimtelijke beperkingen geen rol van betekenis. Uit een onderzoek gehouden in 2004-2008 bleek al dat de regio er minder geschikt voor is.

In Helmond vindt men alleen twee kleine windmolentjes die stroom leveren voor het licht in een fietsenstalling & straatlantaarns. Geen plannen, wel meewerken aan eventuele initiatieven van derden, maar geld is er niet voor.

In Oirschot is wel sprake van een windpark in wording: vier turbines van RWE langs de A58: twee komen in Spoordonk te staan, twee in Moergestel. Oirschot en Oisterwijk gaven vorig jaar vergunning en RWE hoopt spoedig te gaan bouwen. Het project was in 2014 nog toegestaan in de Verordening Ruimte van de provincie, maar nu kan dat niet meer in Oost-Brabant.

Het enige voltooide windmolenpark staat sinds kort tussen de Laarakkerdijk in Reusel en de Belgische grens: vijf turbines van energiebedrijf Eneco.

Of en wanneer de wieken gaan draaien, is nog de vraag. Er is een omgevingsvergunning voor nodig van de gemeente, maar omwonendenwerkgroep ‘Geen windmolens in Reusel’ stapte met succes naar de bezwaarschriftencommissie: die vindt dat niet goed onderzocht is of het project schadelijk is voor Natura 2000-gebieden net over de grens.

B en W hielden de vergunning niettemin in stand. Dus stappen de omwonenden naar de rechter.

vlaanderen windenergie

Lees meer

Bron: Eindhovens Dagblad

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.