Elia mag domeinconcessie verlenen voor bouw en exploitatie van Prinses Elisabeth Eiland

| 4 maart 2024

De Belgische netbeheerder Elia mag de domeinconcessie verlenen voor de bouw en de exploitatie van het Prinses Elisabeth Eiland. Dit kunstmatige eiland wordt een uitbreiding van het elektriciteitsnet in de Noordzee en zal de windparken op zee met het vasteland verbinden en mogelijk nieuwe verbindingen leggen met het buitenland.

Elia kreeg vorige week de goedkeuring van de Belgische Ministerraad. Zodra de domeinconcessie is toegekend, kan de voorbereiding van de bouw van het energie-eiland beginnen. Deze domeinconcessie wordt verleend voor een periode van 40 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Het energie-eiland wordt voor minstens een eeuw geïnstalleerd.

Interconnector

Het Prinses Elisabeth Eiland, een wereldprimeur, is een artificieel eiland dat zich op 45 km van de Belgische kust bevindt. Het Prinses Elisabeth Eiland is een uitbreiding van het elektriciteitsnet in de Noordzee. Het verbindt de windparken op zee met het vasteland en legt nieuwe verbindingen met het buitenland, zoals met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

De huidige planning voorziet de plaatsing van de caissons in 2024 en 2025, met de plaatsing van 8 tot 12 caissons in 2024. De elektrische infrastructuur wordt geplaatst na de werken aan het eiland zelf. In 2026 is de bouw van het eiland voltooid.

Geïnspireerd door de natuur: een subsidie van 3,7 miljoen van het EU-programma LIFE

Met het project Nature Inclusive Design van het energie-eiland stonden duurzaamheid en respect voor het zeeleven centraal tijdens het hele ontwerpproces van het energie-eiland. “We gaan van gestapelde betonblokken naar een structuur die het zeeleven verwelkomt, zowel boven als onder water”, verklaart Tinne Van der Straeten, minister van Energie.

In november heeft de federale overheid 10 miljoen euro vrijgemaakt voor de medefinanciering van het natuurinclusief ontwerp, specifiek voor grindbedden en steentapijten.

Voor natuurinclusieve ingrepen boven water werd een subsidieaanvraag ingediend bij LIFE, het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaatactie.

Deze week heeft de Europese Commissie aangekondigd dat het energie-eiland is geselecteerd in het kader van deze oproep: een subsidie van 3,7 miljoen euro zal specifiek worden toegewezen aan het project NID4BIRDLIFE, dat zich richt op vogels. Dankzij deze subsidie zal de basisstructuur van het eiland worden uitgerust om een klif na te bootsen en vogels nestgelegenheid te bieden in de supratidale zone (boven het getij). De focus ligt op de drieteenmeeuw (Larus tridactylus) die op de Rode Lijst voor vogels staat.

Het project zal worden uitgevoerd door het volgende consortium van partners: KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen); INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek); Renewables Grid Initiatives en Elia.

Tinne Van der Straeten, minister van Energie : “België toont dat hernieuwbare energie en biodiversiteit hand in hand gaan. We bouwen het eerste energie-eiland ter wereld en houden daarbij rekening met het zeeleven. De federale regering maakt middelen vrij om van het Prinses Elisabeth Eiland een natuurinclusief eiland te maken. We geven de biodiversiteit in de Belgische Noordzee een boost. Dat kan dankzij enkele slimme aanpassingen aan het ontwerp die tot stand zijn gekomen in samenwerking met natuurverenigingen. Zeevogels, talloze vissen, oesters, mosselen, algen en zeeanemonen: het eiland zal boven en onder water krioelen van het leven. België zet zo de toon voor vele toekomstige projecten in de Noordzee, het centrum van de Europese ambities voor wind op zee.” Bron: Tinnevanderstraeten.be

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.