EnBW en aerodyn testen prototype drijvend windproject in Duitse Oostzee

| 4 juni 2020

Nezzy2 © EnbW

De Duitse duurzame energie ontwikkelaar EnBW en Noord-Duitse engineeringsbedrijf aerodyn engineering gaan deze zomer een prototype van een 15 MW drijvend offshore windturbine concept testen in de Oostzee. Als de test succesvol is wordt een model op ware grootte in China getest.

Het concept, genaamd Nezzy², bestaat uit twee 2 windturbines op een geprefabriceerde drijvende betonnen fundering. Op dit moment wordt het 18 meter hoge prototype van 1:10 schaalgrootte getest in een ondergelopen grindgroeve bij Bremerhaven. Deze zomer moet het prototype zich bewijzen in realistische offshore weer- en zeeomstandigheden in de Oostzee.

Drijvende windturbines moeten het mogelijk maken om windenergie te vangen op plekken offshore waar de vaste funderingen niet meer mogelijk of rendabel zijn. Het concept wat getest wordt moet een kosteneffectieve oplossing bieden. Hannah König, hoofd wind en marine technologie bij EnBW geeft aan dat EnBW in de toekomst meer met drijvende windturbines wil werken en ziet met name Frankrijk als een potentiële markt om dit te ontwikkelen, samen met dochteronderneming Valeco.

Aerodyn, de ontwikkelaar van de technologie van de drijvende fundering, heeft in 2018 al succesvol een 1:10-schaal voorloper van Nezzy² met 1 turbine getest in de wateren bij Japan. Een 1:36 schaal versie van Nezzy² is al eerder getest in een kunstmatig golfbad in Cork, Ierland.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.