Financiering windpark Schiermonnikoog nog niet rond

| 4 januari 2012
bron: FD

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Typhoon Capital hoopt Samsung en Hyundai te strikken voor een megawindpark dat 55 km ten noorden van Schiermonnikoog moet verrijzen.

Typhoon Capital probeert Samsung en Hyundai als geldschieter te strikken voor een groot windmolenpark, circa 55 km ten Noorden van Schiermonnikoog.

De Amsterdamse investeringsmaatschappij wil de Zuid-Koreaanse grootmachten dus niet alleen als leverancier van onderdelen maar ook als geldschieter. Typhoon heeft afgelopen jaar wat trammelant gehad met de beoogde Koreaanse partner Korwind.

Grootste windpark van Nederland

In mei 2011 heeft Typhoon een understanding ondertekend met de Koreaanse staat voor nauwere samenwerking met de Koreaanse bedrijven. Als er problemen waren, zou dat niet gebeurd zijn, vertelt Van der Heijden. Het ligt in de bedoeling dat dit windpark de grootste van Nederland moet worden. Maximaal 4,4 mrd euro aan subsidie is hiermee gemoeid.De kosten zijn begroot op 2 mrd tot 2,5 mrd euro. Deze verloopt echter zeer moeizaam. Het windpark moet in de toekomst zo’n 600 megawatt aan stroom gaan opleveren, genoeg voor ongeveer 1,5 miljoen consumenten.

Nutsbedrijf HVC uit Alkmaar heeft een belang. 15% van de aandelen kostte HVC 75 mln euro. Het streven is om het geld in de zomer van 2012 verzameld te hebben. Dan kan uiterlijk 1 augustus 2013 met de bouw worden begonnen.

Deadline financiering

Deze deadline is een voorwaarden van de Nederlandse regering voor het verstrekken van de subsidie. Het Koreaanse bedrijfsleven kan volgens Typhoon voor een belangrijk deel van de financiering zorgen, dankzij de Koreaanse overheid. Zuid-Korea hecht veel belang aan duurzame energie en ondersteunt de industrie financieel, aldus Van der Heijden.

‘De Korean Development Bank en de grote Koreaanse kredietverzekeraar Kexim hebben in juni $ 50 mrd ter beschikking gesteld om Koreaanse bedrijven te steunen om in het buitenland actief te worden op het gebied van duurzame energie. Als jij staal, stroomkabels, of wat dan ook koopt in Korea, komt er financiering mee. Die kan oplopen tot 85% van de contractwaarde.’

Category: Windenergie, Windparken

Reacties zijn gesloten.