Groen licht voor bouw Windpark Nij Hiddum-Houw

| 4 december 2020

Vattenfall en Gooyum-Houw BV. hebben groen licht gegeven voor de start van de bouw van Windpark Nij Hiddum-Houw. Met het project waarbij zestien windturbines worden vervangen door negen exemplaren met meer vermogen is een investering gemoeid van 60 miljoen euro.

Vattenfall en Gooyum-Houw, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving , ontwikkelen het park samen. Vattenfall wordt eigenaar van vier van de negen windturbines. Gooyum Houw BV, bezitten de overige vijf. De huidige Vestas turbines met een totaal opgesteld vermogen van ongeveer 5 MW zijn sinds 1995 operationeel. De negen nieuwe turbines zullen een opgesteld vermogen krijgen van bijna 42 MW en produceren straks 160.000 MWh per jaar. Het repowering project kreeg in januari goedkeuring van de Raad van State.

Start bouw
De voorbereidende werkzaamheden zullen in December beginnen. De ontwikkelaars hebben de belangrijkste aannemers bekend gemaakt. Zo levert de Duitse turbineleverancier Enercon de 9 turbines en funderingen. Deze turbines, type E136 EP5, hebben een ashoogte van 109 meter, rotordiameter van 136 meter en een tiphoogte van 177 meter. Elk heeft een vermogen van 4,65 MW. De turbine is ontwikkeld in Nederland.

De combinatie Jansma Drachten BV – M. Westra BV uit respectievelijk Drachten en Franeker voeren de civiele werkzaamheden uit, zoals het aanleggen van wegen, kraanopstelplaatsen en parkbekabeling van het windpark. In de tweede helft van 2022 wordt de eerste groene elektriciteit verwacht.

Lokaal eigendom
Met 5 windturbines komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom. Er zijn verschillende profijtregelingen afgesproken om de omgeving mee te laten profiteren van het windpark. Zo is er een omwonendenregeling voor bewoners in de nabijheid van de turbines, waaronder alle inwoners van Cornwerd, én een dorpsregeling voor Wons en Zurich. Daarnaast zijn er verschillende participatiemogelijkheden om mee te investeren in het park.

Sjoerd Mensonides, bestuurslid van Gooyum Houw BV: “Het is een intensief traject geweest om samen met de omgeving te komen tot een pakket afspraken waarmee we zo goed mogelijk rekening houden met elkaars wensen. Er ligt volgens ons een mooi en breed palet aan afspraken en we kijken uit naar de volgende fase waarin alle plannen worden omgezet in realiteit.”

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.