Groen licht voor Schotland’s grootste windpark

| 4 juni 2020

MHI Vestas

SSE Renewables heeft de investeringsbeslissing genomen voor wat bij realisatie met 1075 MW het grootste windpark van Schotland zal zijn. Het Seagreen 1 offshore windpark in de Firth of Forth, op 27 km uit de kust van Angus in Schotland, zal vanaf 2022/2023 operationeel zijn. Met het project gaat een een investering van 3 miljard Britse Pond gemoeid.

SSE Renewables bouwt het project samen met Total. Het energiebedrijf maakte gisteren bekend dat Total een meerderheidsaandeel van 51% in het project neemt. SSE Renewables blijft de ontwikkeling en bouw van het windpark begeleiden en zal ook verantwoordelijk zijn voor de operationele fase. De transactie is nog onder voorbehoud van de benodigde toestemmingen en wordt naar verwachting in juli van dit jaar afgerond.

Turbineleverancier
Met de investeringsbeslissing zijn ook de belangrijkste leveranciers bevestigd. MHI Vestas Offshore Wind gaat 114 van haar V164-10.0MW turbines, met een vermogen van 10 MW leveren. De bladen hiervoor worden in Isle of Wight geproduceerd. Vestas heeft tevens een onderhoudscontract van 15 jaar gegund gekregen. Het onderhoud voor het windpark zal plaatsvinden vanuit de haven van Montrose. De Deense turbinefabrikant was al in oktober 2019 geselecteerd als voorkeursleverancier.

Substations en installatiecontracten
Seaway 7 gaat de 114 funderingen voor de turbines en ongeveer 300 km aan inter-array kabels installeren. Het bedrijf doet dit vanuit haar kantoor in Aberdeen en zegt hier zeker 30 banen voor vast te leggen. De leverancier van de funderingen is nog niet bekend gemaakt.

Het tevens in Aberdeen gevestigde Petrofac levert de onshore en offshore substations. Het bedrijf werd in januari 2020 gekozen als voorkeursleverancier.

SSE Renewables verzekerde in september 2019 een Contract for Difference (CfD) contract van 15 jaar voor 454 MW van het project van de Britse overheid. Nog eens ongeveer 30% zal via prive CfD met de SSE Group gecontracteerd worden.

SSE Renewables gaat ondertussen ook verder met de ontwikkeling van de Seagreen 2 en 3 projecten. Deze gaan samen een geïnstalleerd vermogen hebben van 3.200 MW. SSE Renewables verkreeg hiervoor de vergunning in 2010.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.