Iconische NedWind windturbine langs Eemmeerdijk ingestort

| 4 januari 2023

© Brandweer Flevoland

Een van de tweebladige windturbines langs de Eemmeerdijk (N704) in Flevoland is vandaag afgebroken. De windturbine maakt onderdeel uit van Windpark Eemmeerdijk van Vattenfall en is het laatste windpark met NedWind 55 windturbines.  

Volgens de brandweer is bij het incident niemand gewond geraakt. De brokstukken liggen op de akker en tegen de Eemmeerdijk aan. Het verkeer ondervindt geen hinder.

De reden van schade is nog niet bekend gemaakt. Het lijkt dat de windturbine bij de flens is afgebroken. Dat zou kunnen duiden op vermoeiing van de boutverbinding. De overige windturbines zijn door Vattenfall in veilige stand gezet.

Windpark Eemmeerdijk draait al sinds 1998. Het oorspronkelijke windpark bestond uit 19 NedWind 55 windturbines met 1 MW vermogen. In 2006 was er ook al een incident met een van de windturbines. Twee windturbines zijn toen ontmanteld, waarna er nog 17 exemplaren overbleven. Naast het feit dat het om tweebladige windturbines gaat, vallen ze ook op door de regenboog-kleurige masten.

©BGF

 

In de september-editie van Windpowernl magazine is een interview te lezen over het merk NedWind (start op pagina 40). Binnenkort verschijnt de Nederlandse versie op Windenergie-nieuws.

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.