Lage olieprijs is geschenk voor fabrikanten windturbines

| 4 september 2015

Doordat olieconcerns hun investeringen met 10-tallen miljarden euro’s zijn teruggeschroefd (door lage olieprijs) profiteren fabrikanten van windturbines hiervan. De investeringen in offshore projecten nemen toe.

Vestas (wereldleider) liet weten dat de orders voor fabricage is opgelopen tot een record van 17 miljard. ‘Daarmee zijn we goed gepositioneerd voor de toekomst’, zei ceo Anders Runevad. Vestas rekent eind dit jaar op een bruto winstmarge (ebit) van 8,5% bij een jaaromzet van € 7,5 mrd.

Goldwind (nr. 2 wereldwijd) heeft 19% van de thuismarkt in handen. Dat is niet mis. 115 gigawatt aan opgesteld vermogen.  Geplaagd door smogproblemen wil China voor zijn energievoorziening minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Vandaar dat er in dat land ambitieuze plannen voor duurzame energie opstapel staan.

Dat de energietransitie de Chinezen ernst is, blijkt uit het feit dat het land in slechts een jaar tijd ruim een kwart toevoegde aan zijn totale windenergiecapaciteit. Maar anders dan vele van zijn Chinese branchegenoten richt Goldwind zich ook op andere continenten.

Ook de Europese ambities liegen er niet om. Alleen al in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd in de eerste zes maanden van dit jaar € 7,1 mrd uitgetrokken voor nieuwe offshoreprojecten met een gezamenlijke capaciteit van ruim 1,8 gigawatt, zo blijkt uit een recente studie van de European Wind Energy Association (Ewea).

Lees meer

Bron: FD

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.