Netaansluiting Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta klaar voor gebruik

| 4 juli 2022

© TenneT

Op vrijdag 1 juli vierde TenneT dat de Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta hoogspanningsverbindingen voor de offshore windpark Hollandse Kust Zuid gereed zijn voor gebruik.

TenneT vierde deze mijlpaal in de aanwezigheid van belanghebbenden en aannemers tijdens het Net op Zee evenement op het landstation Hollandse Kust (zuid) op de Maasvlakte.

Het Net op Zee Hollandse Kust (zuid) bestaat uit een landstation, zeekabels en twee High Voltage Alternating Current (HVAC) transformatorstations, die ongeveer 20 kilometer uit de kust van Den Haag liggen. Deze transformatorstations kunnen worden beschouwd als “stopcontacten op zee”, waarop het 1,4 GW offshore windpark van Vattenfall, BASF en Allianz kan worden aangesloten om de windenergie naar het vasteland te brengen.

De Alpha netaansluiting was al in maart 2022 gereed. De installatie van de offshore Beta netaansluiting werd recentelijk afgerond. Windparkontwikkelaar Vattenfall kan de windturbines die op zee worden geïnstalleerd nu aansluiten op het hoogspanningsnet.

Tijdens het Net op Zee evenement verrichtten Martijn Hagens, CEO van Vattenfall in Nederlands, en Manon van Beek, de symbolische en ceremoniële handeling van het aansluiten van het windpark op het landelijke hoogspanningsnet.

Partnerschappen voor de energietransitie

Het windpark zal een hoeveelheid groene stroom opwekken die gelijk staat aan het energiegebruik van anderhalf miljoen huishoudens per jaar. Manon van Beek, CEO TenneT: “Het belang van deze mijlpaal is groot: windenergie is een belangrijke motor voor de energietransitie en we zijn er trots op dat TenneT met haar werk bijdraagt aan een duurzame toekomst. Maar we zijn slechts één speler in het complexe proces van het realiseren van de energietransitie. De opgave die voor ons ligt is enorm en samenwerking met andere partijen in de keten is cruciaal om onze toekomstige doelstellingen te halen.”

Martijn Hagens, CEO van Vattenfall in Nederland: “Windenergie, zowel onshore als offshore, is een van de hoekstenen om onze ambitie van een fossielvrij leven binnen één generatie te bereiken. Het verbinden van Hollandse Kust Zuid met haar klanten is een grote mijlpaal voor ons project, zeker gezien het feit dat we elk moment de eerste stroom kunnen verwachten. We feliciteren de offshore divisie van TenneT met dit succes.”

In april is begonnen met de opbouw van de windturbines. Het windpark Hollandse Kust Zuid is ’s werelds grootste en eerste subsidievrije offshore windparkproject wanneer het in 2023 volledig operationeel is.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.