Netaansluitingslocatie voor Dogger Bank D offshore windpark in VK bekend – plan voor groene waterstofproductie vervalt

| 4 maart 2024

SSE Renewables en Equinor, 50/50 partners in de ontwikkeling van het voorgestelde Dogger Bank D offshore windpark in het Verenigd Koninkrijk, hebben van de Britse Electricity System Operator (ESO) de locatie van de netaansluiting bevestigd gekregen.

Dogger Bank D zal worden aangesloten op Birkhill Wood, een voorgesteld nieuw 400kV substation in de East Riding of Yorkshire dat zal worden gebouwd als onderdeel van de Great Grid Upgrade van National Grid.

De aankondiging volgt op de publicatie van een effectbeoordeling voor de South Cluster door ESO, met betrekking tot energieprojecten die zullen worden aangesloten voor de oostkust van Engeland.

Nu de locatie van een netaansluiting is bevestigd, zal Dogger Bank D zijn volledige aandacht richten op de aansluiting op het elektrische transmissiesysteem.

Offshore Hybrid Asset

Het project onderzoekt ook de toekomstige mogelijkheid om de ontwikkeling van Doggersbank D te coördineren met een Offshore Hybrid Asset tussen het Verenigd Koninkrijk en de elektriciteitsmarkt van een ander Europees land om een multifunctionele interconnector te vormen. Deze optie zou de energiezekerheid voor het VK vergroten en de noodzaak verminderen om de productie van offshore windenergie te beperken in tijden van overaanbod op het Britse netwerk.

Het projectteam is bezig met een locatieselectieproces om potentiële kabelcorridors te identificeren en te bepalen waar andere onshore infrastructuur in verband met de netaansluiting bij Birkhill Wood kan worden geplaatst. Later dit jaar zal er overleg plaatsvinden om de voorstellen voor de verbinding aan de lokale gemeenschap voor te leggen.

Plan voor groene waterstofproductie van de baan

Sinds de aankondiging van het project in februari 2023 zijn er plannen onderzocht om groene waterstof te produceren in een speciale onshore faciliteit, parallel aan de mogelijkheid om elektriciteit te transporteren door Dogger Bank D. Met de bevestiging van een locatie voor aansluiting op het elektriciteitsnet in de East Riding of Yorkshire, is de optie om de windenergie van Dogger Bank D te gebruiken voor de productie van waterstof, waarover in het najaar van 2023 een openbare raadpleging is gehouden, uit het project geschrapt. Als reactie op de openbare raadpleging van vorig jaar wordt later deze maand een feedbackrapport voor Dogger Bank D gepubliceerd. Dit zal een project-update bevatten waarin de toekomstige richting voor Doggersbank D wordt geschetst, naast de bevindingen van alle ontvangen feedback.

Dogger Bank Offshore Windpark

De joint venture partners SSE Renewables (40%), Equinor (40%) en Vårgrønn (20%) bouwen  momenteel het 3,6GW Dogger Bank offshore windparkproject. Het project is gelegen op meer dan 130 km uit de noordoostkust van Engeland en wordt gebouwd in drie fasen van 1,2 GW. Het zal naar verwachting in 2026 volledig zijn voltooid. Op 10 oktober 2023 produceerden de eerste turbines op Dogger Bank voor het eerst stroom.

In februari 2023 kondigden SSE Renewables en Equinor de ontwikkeling aan van een mogelijke vierde fase van het Dogger Bank Windpark, Dogger Bank D. De voorgestelde Doggersbank D zou komen te liggen in de oostelijke zone van het Doggersbank C-leasegebied, waardoor de capaciteit van het bestaande areaal wordt gemaximaliseerd. De voorgestelde ontwikkeling ligt ongeveer 210 km uit de noordoostkust van Engeland en beslaat een gebied van 262 km². Bron: SSE Renewables

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.