Oprichter Enercon Aloys Wobben overleden

| 4 augustus 2021
Oprichter Enercon overleden

Aloys Wobben © Deutsche Bundesstiftung Umwelt

Aloys Wobben, de oprichter van de Duitse windturbinefabrikant Enercon, is op 3 augustus op 69-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden. Dit bericht de Duitse Der Spiegel op basis van een gezamenlijke verklaring van Enercon en de Aloys Wobben Foundation.

Wobben had een passie voor hernieuwbare energie. In 1984 richtte Wobben in Aurich het bedrijf Enercon op. Met slechts een paar werknemers ontwikkelde hij zelf de eerste windturbines. De technologische doorbraak kwam er in 1992, toen Enercon de E-40/500 kW presenteerde, de eerste tandwielloze windturbine. Het innovatieve aandrijfsysteem bleek superieur te zijn aan conventionele tandwielkastturbines. Sindsdien heeft Enercon consequent windturbines geproduceerd met tandwielloze turbinetechnologie.

Wobben heeft vele onderscheidingen ontvangen voor zijn inzet, uitvindingen en diensten op het gebied van hernieuwbare energiebronnen. In 1997 werd hij onderscheiden met het Federale Kruis van Verdienste.

Eenentwintig jaar geleden eerde de Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) de technologische ontwikkelingen van Wobben met de Duitse milieuprijs 2000. De secretaris-generaal van de Stichting, Alexander Bonde, huldigde Wobben als een “briljant innovatief ingenieur met een opmerkelijke vooruitziende blik en een onvergelijkbare ondernemersdurf. Wobben heeft de weg gebaand voor een wereld van hernieuwbare energiebronnen. De ontwikkeling van de eerste tandwielloze windturbine zal altijd geassocieerd worden met zijn naam en het bedrijf Enercon.” Volgens de secretaris-generaal van de DBU was Wobben een pionier in de beste zin van het woord. “Hij was een ondernemer voor milieubescherming, creëerde banen in een structureel zwakke regio – en zette zich in voor hernieuwbare energiebronnen in een tijd dat de tekenen nog wezen in de richting van kernenergie,” zei Bonde.

In 2006 verleende de universiteit van Kassel hem een eredoctoraat. In de daaropvolgende jaren werd Wobben ook onderscheiden met de zonneprijs van de Duitse vereniging voor zonne-energie en met de dieselmedaille van het Duitse Instituut voor Uitvindingen.

Om gezondheidsredenen trok Wobben zich in 2012 terug uit het actieve zakenleven en droeg hij zijn vermogen over aan de Aloys Wobben Foundation. Zijn vermogen werd geschat op enkele miljarden. Bron: DBU/Aloys Wobben Foundation

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.