Rengineers, Koninklijke Oosterberg en Weidmüller ontwikkelen innovatieve besturingssystemen voor Rengineers windturbines
De nieuw ontwikkelde windturbines van Rengineers, een Nederlandse full-service dienstverlener van duurzame energieoplossingen, stonden al klaar, maar door leveringsproblemen ontbrak er één heel essentieel onderdeel in al deze turbines: de besturingssystemen. Halverwege 2022 moest Rengineers daarom met spoed op zoek naar een oplossing. Deze vond het bedrijf in een nieuwe samenwerking met Oosterberg en Weidmüller.
Rengineers bestaat sinds 1996 heeft zich ontwikkeld van serviceorganisatie voor windturbines tot full-service dienstverlener met een focus op duurzame energieoplossingen. Van revisie, reparatie, monitoring en onderhoud tot het produceren van zelf ontwikkelde windturbines. Gezien de sterk veranderende Nederlandse energiemarkt richt Engineers zich daarnaast ook op andere duurzame energieoplossingen, zoals energieopslag, waterstof en zonne-energie.
Lokale energieopwekking
Ruim vijf jaar geleden is Rengineers begonnen met het ontwikkelen van kleine windturbines. Zij zagen dat er steeds meer overbelasting ontstond op het net. Netcongestie werd een steeds groter probleem. Het was de eigenaar en oprichter van Rengineers, Joop Bettink, die kwam met het idee van om kleine windturbines te gaan ontwikkelen. De filosofie erachter is om vooral te focussen op lokale energieopwekking, oftewel energie opwekken daar waar het nodig is. Het begon met 10 kilowatt windturbines. Natuurlijk volgden doorontwikkelingen en een paar jaar later werden nog twee varianten aan het assortiment kleine windturbines toegevoegd, namelijk de 45 kilowatt en 80 kilowatt windturbines. Deze worden gebouwd op dezelfde mast, maar hebben een grotere maximale opbrengst.
De nieuw ontwikkelde windturbines moesten voorzien worden van besturingen. Rengineers klopte in 2022 aan bij zijn leveranciers in de hoop op een goede en snelle oplossing. Eén van die leveranciers was Koninklijke Oosterberg en die besloten gelijk om hierin samen op te trekken met Weidmüller. Het industrieteam van Koninklijke Oosterberg en de specialisten van Weidmüller kennen elkaar goed en benutten al jaren elkaars expertise waar mogelijk.
Opnieuw schrijven CODESYS software
De drie partijen gingen gelijk samen aan de slag. Met Oosterberg en Weidmüller was er ruimte voor Rengineers om zelf mee te denken en mee te werken in het hele ontwikkelingsproces. De ontwikkelaars en techneuten van de drie partijen werden aan elkaar gekoppeld en gingen aan de slag. Het werd een enorm leerzaam proces met een veel innovatiever resultaat dan vooraf gedacht.
Weidmüller heeft uitgebreid ondersteund bij het opnieuw schrijven van de CODESYS software. Van de drie communicatieprotocollen werd één protocol gemaakt, wat het mogelijk maakt om meer gegevens uit de generator te halen. Dit levert dus nog meer waardevolle informatie op. Ook de visualisatiesoftware, Procon-web, komt uit de koker van Weidmüller. Het hele besturingssysteem van de BW45 en BW80 windturbines draait nu op de vernieuwde Weidmüller PLC’s.
Innovatief
Het innovatieve besturingssysteem heeft zich al flink bewezen, want wekelijks worden er zo’n vijf installaties opgeleverd in Nederland én de andere landen waar Rengineers actief is zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België. Deze nog vrij korte maar nu al waardevolle samenwerking kan de komende jaren dus nog doorgroeien. Niet alleen voor windturbines, maar ook op het gebied van waterstof, zonne-energie en energieopslag. Ook op die gebieden zijn Weidmüller en Koninklijke Oosterberg voor Rengineers waardevolle partners voor nu én voor de toekomst! Bron: Weidmüller
Category: Kleine Windmolens, Windenergie