Siemens Gamesa voorkeursleverancier voor offshore windparken East Anglia Hub

| 4 februari 2021

© SGRE

ScottishPower Renewables (SPR), een dochteronderneming van Iberdola, heeft deze week de voorkeursleverancier van de windturbines bekend gemaakt voor de geplande 1.400 MW East Anglia Hub, de verzamelnaam voor 3 geplande offshore windparken in de Noordzee aan de oostkust van Suffolk/Engeland. Het bedrijf heeft gekozen voor de door Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) aangekondigde SG14 – 222 DD windturbine met 14 MW vermogen.

In het voor windenergie bestemde zeegebied East Anglia werd als eerste windpark East Anglia One gerealiseerd door een joint venture van het Britse energiebedrijf Scottisch Power Renewables (SPR) en Macquarie’s Green Investment Group (GIG). East Anglia One is sinds juli 2020 operationeel met 102 Siemens Gamesa 7 MW windturbines, in totaal een parkvermogen van 714 MW.

SPR heeft als eigenaar van de ontwikkelrechten nog de volgende drie windparken in het East Anglia zeegebied gepland:

1. East Anglia Three: 1.400 MW vermogen, locatie is gem. 69 km uit de kust.
2. East Anglia Two: 900 MW vermogen, locatie is gem. 31 km uit de kust.
3. East Anglia One North: 800 MW vermogen, locatie is gem. 36 km uit de kust.

De windparken van de East Anglia Hub hebben in totaal een vermogen van 3.100 MW. De geraamde investeringskosten zijn 7,4 miljard Euro.

14 MW Direct-Drive turbine
De beoogde offshore windturbine is de door Siemens Gamesa aangekondigde SG14 – 222 DD (14 MW vermogen, 222 m rotordiameter, Direct Drive). SPR en SGRE zijn overeengekomen om voorafgaand aan de volgende Contracts for Difference-veiling – gepland voor later dit jaar – samen te werken om de projecten te optimaliseren, met de ambitie om vervolgens overeenkomsten voor levering en installatie van turbines te ondertekenen.

De verwachting is dat de Britse bijdrage aan de toegevoegde waarde van de drie windparkprojecten ca. 50% is. Siemens Gamesa zal b.v. de rotorbladen in haar fabriek in Hull fabriceren. De bouw van de drie windparken is gepland in de periode van 2023 t/m 2026.

In het kader van de realisatie van het East Anglia One windpark zijn al grote investeringen gedaan om de faciliteiten van de havens van Lowstoft en Great Yarmouth geschikt te maken voor offshore windenergie. De haven van Great Yarmouth biedt nu mogelijkheden voor onshore constructiewerkzaamheden en de haven van Lowstoft beschikt over facilteiten voor operation en maintenance.

De doelstelling van de UK is om 2030 over 40 GW offshore windenergievermogen te beschikken. Het East Anglia Hub heeft daarin met 7,75 % een belangrijke aandeel.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.